Tehetségfejlesztő programok a Turul Irodánál

A Turul Iroda tavaly ősztől idén júniusig két kiemelkedő tehetségfejlesztő szakmai programot valósított meg. A 2013 óta tehetségpontként működő szervezet összesen huszonnégy 15-18 év közötti sepsiszentgyörgyi fiatalt vont be a tehetségfejlesztő programokba.

„A programok fontossága a tudástár bővítésén túl, abban is rejlik számunkra, hogy a fiatalok természetközeli tevékenységekben vesznek részt, ezáltal tiszteletet és értéket vélnek felfedezni saját környezeti világukban, csoportban dolgoznak, ami során megtanulják az együttműködést és merészen foglalkoznak saját érdeklődésük kibontására és válaszaik keresésére, amelyet fontosnak tartunk, hiszen meghatározza jövőképük alakulását” – emelte ki Furus Levente, az egyesület elnöke.

A Lencsén keresztül a világ projekt során tizenkét ígéretes fiatal olyan műhelymunkákon vett részt, ahol elsajátították a fotózási technikákat és látásmódokat, de a fényképezés történetéről és fejlődéséről, a fotógép használatáról, árnyékolásról és fénytechnikáról, a kinti és stúdiófotózás közötti különbségekről is tanultak. Ugyanakkor a filmezés témakörében a videózás aktuális trendjeit, technikai ismereteit, eszköztárát, megvilágítási és fénytechnikával kapcsolatos részleteket, vágás és filmfeldolgozás, illetve filmműfajok közötti különbségeket, forgatókönyv összeállítását és látásmódok érvényesítését tanulták. A program vezetését Gheorghiță Raymond, az egyesület önkéntes-koordinátora végezte, szakértőként Toró Attila, fotográfus-dizájner és Ürmösi Levente Mihály, producer-operatőr csatlakozott, akik egy három napos szakmai táboban mélyítették és fejlesztették a tanult ismereteket a fiatalok körében.

Az Irány a természet tehetségfejlesztő programban szintén tizenkét fiatalt vont be az egyesület, és a teljes program ideje alatt élményeken alapuló természettudományos ismereteik bővítését és fejlesztését célozta meg. A program keretében a szakértők előadásaiból a fiatalok megismerték a különböző légköri és természeti jelenségeket, a csillagok, a nap és a hold mozgását, a helyi növény és állatvilágot, valamint földrajzi és ásványtani ismereteket szereztek. Emellett részt vettek különböző környezetvédelmi tevékenységekben is, amelyek a projekt ideje alatt újdonságként jelentkeztek, mint például az Olt-folyó takarítása, illegális szeméthelyek feltérképezése és azok összeszedése, előadáson való részvétel a városi víz- és szennyvízrendszeréről. Ugyanakkor Románia egyetlen oktatásra használt búvártavának egy újfajta kísérleti technológia telepítésében is tevékenykedtek, amely célja, hogy a növények felhasználásával elősegítsék a tavak tisztítását. A projektet szintén Gheorghiță Raymond, önkéntes-koordinátor, illetve Gajdó Ödön, az iroda önkéntese vezette, szakértőként Para Zoltán, a Vinca Minor Egyesület, illetve Baló Attila, az Aquacov részéről lett bevonva. A természettudományos ismereteket fejlesztő program alatt a fiatalok egy napos tanulmányi úton vettek részt a Csomád Bálványos Natura 2000-es Természetvédelmi Területen, a Bodoki-hegységben, a Csukás-hegységben és a brassói Cenken. Ugyanakkor egy három napos szakmai táborban is részt vettek Bikfalván, ahol a helyi természeti sajátosságokat ismerhették meg a fiatalok.

A Turul Iroda évente pályáz a Nemzeti Tehetség Program felhívásaira, az idei évre egy szintén természettudományos ismereteket és készségeket bővítő programot fejlesztett ki fiataloknak. Az egyesület nyitott az új fiatalok jelentkezésére és várja mindazon környezetnevelésben jártas, érdeklődő felnőttek jelentkezését is, akik önkéntesen szeretnének hasonló programokban részt venni.

Támogató: Nemzeti Tehetség Program, a Miniszterelnökség családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Turulmadár Ifjúsági Iroda
Turulmadár Youth Office
www.turuliroda.ro
www.platz.ro
f.com/turuliroda