2016 szeptember 23-25 között Bálványosfürdőn a Természet – Az élet forrása! tábort szervezett a Zöld Nap Egyesület a Sport és Ifjúsági Minisztérium résztámogatásával. A háromnapos táborban résztvevő húsz fiatal (ikafalviak, nagyborosnyóiak, dálnokiak, kézdivásárhelyiek, torjaiak stb.) a játékos tevékenységek mellett elméleti oktatásában is részesült, az erdei gyalogtúrákon pedig a környékkel ismerkedhettek meg. Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.

A változatos és játékos programok mellett a tábor célja volt a környezettudatosságra nevelés, a természetvédelem fontosságára való felhívás, illetve a játékos tanulás előtérbe helyezése is. Színesítette a programokat, hogy mindezt kooperatív módon, csoportokban tevékenykedve tehették meg a táborlakók. A pénteki érkezés után a szálláshely elfoglalásán és a tábornyitáson volt a hangsúly, azután pedig elkezdődött az igazán "sűrű" program. Délután a csapatépítő tevékenységek mellett a kreatív újrahasznosításról és a tömegközlekedésről beszélgettek, vitáztak, majd a tábori szabályzat kidolgozását követően szabadprogram következett. A szombat reggeli torna után a honismereti túrákon volt a hangsúly, délután a tanulók kézműves foglalkozásokon vettek részt, újrahasznosítható anyagokból (PET-palack, WC-papír guriga, újságpapír, konzervdoboz stb.) különböző dísztárgyakat és használati tárgyakat készítettek. A vacsorát követően filmvetítéssel fejezték be a napot a szervezők. A vasárnapi programban két nagy előadás is szerepelt, elsőként a Vinca Minor Egyesület képviselője, Bugár Adrienn kalauzolta el a fiatalokat a Csomád-Bálványos Natura 2000-es terület rejtelmeibe. Őt követte Jancsó Katalin gombaszakellenőr ismertetője a gyógynövényekről és a vadon termő ehető gombák gyógyhatásáról.

Az ünnepélyes táborzárás vasárnap délután értékelővel zárult, amelynek során játékos feladatokat megoldva, örömmel vették tudomásul a fiatalok, hogy mi mindent tanultak néhány nap alatt. Nem kellett közvélemény-kutatást készíteni, hogy kijelenthessük: mindenki szívesen visszatérne jövőre is.

Szerző: Ráduly Attila
Fotó: Derzsi Eszter