A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület, Kovászna Megye Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület társszervezésében idén harmadik alkalommal került sor a „Természet, az élet forrása” nevet viselő táborra július 30.—augusztus 1. között, Bikfalván. A környezetvédelmi táborba 24 diák vett részt a megye különböző településeiről, így voltak Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről de Lemhényből is. A fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán, videók pedig a Youtube csatornán.

A tábor fő célkitűzése a gyerekek környezetbarát gondolkodásának, szemléletének alakítása. Ezek mellett a sport, a tánc és az egészséges életmódra való nevelés is hangsúlyt kapott, tevékenységek, melyet a magyarországi Fabók Zsófia és a spanyolországi Carmen Gallardo vezetésével, utolsó nutricionistaként dolgozik hazájában. A két EVS önkéntes Kézdivásárhelyen a Zöld Nap Egyesületnél teljesítenek önkéntes szolgálatot a Friends of the environment! projekt keretén belül, mely az Erasmus+ program résztámogatásával valósul meg. Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke kiemelte: a tábor célja a gyerekek figyelmének felhívása arra, hogy mennyire fontos helyesen gazdálkodni a hulladékkal és az életet adó vízzel, mert sajnos Földünket mi, emberek tesszük tönkre, folytjuk meg a sok kidobott szeméttel. Nem elég az, ha egyénenként megtanuljuk mindezt, hanem át is kell adjuk másoknak, így talán élhetővé tehetjük bolygónkat.

A háromnapos tábor ideje alatt a diákok csoportos játékok segítségével sajátították el a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés, a víz takarékos használatának szabályait, de szakmai bemutatót is hallgathattak a két társszervező közösségi egyesület képviselőitől. Előadása végén Benedek Csaba, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület szakfelügyelője elmondta: - a gyerekek érdeklődnek a téma iránt és meg vagyok győződve arról, hogy a viszonylag rövid idő alatt elsajátított ismereteket mélyen megőrzik magukban. A lécfalvi lerakatnál látott hulladékmennyiség látványa többségüket „sokkolja”, meggyőződésem, hogy a látvány olyan nyomot hagy bennük, hogy mindig oda fognak figyelni a hulladék szelektív gyűjtésére.

Az életet adó víz, annak hiánya és ésszerű használata volt a témája Fazakas András, az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület igazgató előadásának, aki szerint „fontos, hogy gyerekkorban megtanítsuk, hogy a víz nem egy végtelen és örök dolog.” A Föld víztartalékát nagyon sok esetben pazaroljuk főleg a háztartásokban, ahol a csapot akkor is nyitva hagyjuk, ha éppen nincs szükségünk vízre, de ugyanekkora gond az is, hogy a lefolyón minden olyan háztartási hulladékot leengedünk, ami szennyezi a vizet. Sokan el sem képzelik, hogy mennyi energiára van szükség ahhoz, hogy a lefolyt vizet kitisztítsuk, és újra, használatra alkalmassá tegyük. Egy kis odafigyeléssel, nemcsak a saját pénztárcánkat kímélhetjük meg, hanem a természetet is nagymértékben óvjuk, azt a természetet, amit mi kaptunk és utódainknak tovább kell adjunk, lehetőleg kímélt állapotban – részletezte az igazgató.

Kovászna Megye Tanácsa, valamint a két közösségfejlesztési egyesület minden évben nagy hangsúlyt fektet a fiatalok környezettudatos életmód-képzésére, ismereteik gyarapítására. Éppen ezért lehetőségeik szerint minden olyan civil kezdeményezést támogatnak, amellyel bevonhatják a megye lakosságát az őket érintő programokba. Ilyen programok közé sorolható a Természet az élet forrása tábor is, melynek megvalósításáért a Zöld Nap Egyesület hálás köszönetét fejezi ki a fent megnevezett intézmények vezetőségének.

Ugyanakkor köszöni a résztevő gyerekeknek, szüleiknek valamint pedagógusainak a közös együttmüködést. A tábor népszerűségére való tekintettel a szervezők már most a közös együttműködést és további projektek megvalósítását tervezi.

Találkozunk jövőre is!

Fotó: Carmen Gallardo és Ráduly Attila