2009-ben hangzott el a Zöld Nap Egyesület vezetősége részéről az a mondat, mely nagyban meghatározta az egyesület mindennapjait: Merjünk nagyot álmodni. 2021-et írva, nem kevesebb mint tizenkét év távlatában kimondható, hogy igenis mertek nagyot álmodni és nem csak álmodni, hanem minden nap tenni is érte, hogy mindaz, amit elképzeltek egykor valósággá is váljon. Így mint sok más rendezvény, mely a Zöld Nap Egyesület által látott napvilágot, a Tavaszi Zöld Napok egy év kényszerszünet után a tizenegyedik kiadásához érkezett el 2021. április 23.-25. között.

A rendezvénysorozat pénteken a Sportszálló társalgójában a Civilek Háromszékért Szövetséggel (CIVEK) közösen rendezett ke­rek­asztal-beszélgetéssel kezdődött, ahol többek között a jelenlévő szervezetek kielemezték, hogy a pandémia évében mit sikerült megvalósítani. A találkozón a kézdiszékiek nonprofit szervezetek mellett jelen voltak erdővidéki és sepsiszéki civil szervezetek képviselői is. A délutáni programok folytatásában17 órától a Kendu Egyesülettel és a Sportirodával karöltve a Kicsid Gábor Sportcsarnok melletti téren került lebonyolításra a kerékpárügyességi, lassúsági versenyre. A szervezők több kategóriában indították el a versenyt, ahol a résztvevők érmekkel, oklevelekkel, valamint díjakkal térhettek haza. 18 órától pedig a Sinkovits Stadion futópályájára hívták a résztvevőket, ahol amatőr futóversenyre került sor. Az áprilisi hideg szeles időjárás ellenére több mint harminc személy nevezett be.

Szombaton a kézdivásárhelyi Sportszálló melletti zöldövezetben negyven lelkes ember gyűlt össze, hogy több mint 30 túlnyomórészt a nyírfafélék családjába tartozó gyertyánt ültessenek el. A gyertyán egyszerűen szép, kimondottan ellenálló és kisigényű. A fákat a kézdivásárhelyi Önkormányzatához tartozó kertészet biztosította. A Zöld Nap Egyesület vezetősége köszönet mond Kis Emesének, a Bod Péter tanítóképző munkatársának a toborzásban, valamint az önzetlen munkájáért, amit közösségünkért folytat. Ugyanakkor a kézdivásárhelyi Nők Egyesületét is köszönet és dicséret illeti, hogy az idén is segítettek a szendvicsek elkészítésében.

Vasárnap a hagyományokat követően került sor a konferencia sorozatra, melynek első előadója Fülöp Róbert alias Székely Vegán a tudatos életmód és önellátásról, dr. Szilveszter Szabolcs környezetmérnök a „kék aranyról” – a vízről osztott meg tényeket és számadatokat, Rancz Zsolt amatőr sportoló pedig a mindennapi motivációról tartott érdekes egy előadást. A szünetet követően Szőcs Csongor őstermelő a Greenfarm projektről, míg Kiss Zoltán villamosmérnök a honi rádió-amatőrizmusról tartott vetítettképes bemutatót. A konferencián közreműködtek a Bod Péter Tanítóképző diákjai: Budi Babi, Imre Anita, Lukács Szende és Tamás Rebeka.

Partnerek: Kézdivásárhely Önkormányzata, Európai Szolidaritási Testület, Vigadó Művelődési Ház, kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Kendu Egyesület és a Bod Péter Tanítóképző.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Ana Jgerenaia és Ayten Kurnaz