Péntektől vasárnapig Kézdivásárhelyen tizennegyedik alkalommal rendeztünk Tavaszi Zöld Napokat. A víz világnapjára időzített háromnapos rendezvénysorozat előadásokat, kerekasztal-beszélgetést, kreatív műhelygyakorlatot foglalt magában, ugyanakkor csemeteültetés, asztalitenisz-bajnokság és kerékpáros ügyességi verseny is volt.

A Tavaszi Zöld Napok rendezvénysorozat pénteken csemeteültetéssel kezdődött a Kicsid Gábor Sportcsarnok melletti füves területen, ahol a civil szervezet hazai és külföldi önkéntesei, valamint a Háromszéki Ágyúsok jégkorongcsapatának játékosai huszonöt gyümölcsfacsemetét ültetett el. A csemetéket Kocsis Zoltán adományozta az egyesületnek. Délután partnerségben a helyi sportirodával a sportcsarnok előterében több mint hatvan résztvevővel amatőr asztalitenisz-bajnokságot tartottak. Az első nap zárásaként a sportszálló társalgójában civil kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol az Év civil szervezete és az Év önkéntese pályázati kiírást ismertették a résztvevőkkel. A CIVEK partnerségben tető alá hozott esemény meghívottja Imre Krisztina Mária, Hargita Megye Tanácsának eseményszervezésért és protokollért felelős szakfelügyelője volt.

Szombaton délelőtt a sportszálló társalgójában Zero Waste háztartás – tisztítószerek természetes hozzávalókból címmel tartottak többórás kreatív foglalkozást, délután pedig a Kendu Egyesülettel közösen kerékpáros ügyességi versenyre került sor a sportcsarnok melletti téren. A négy korosztály számára kiírt verseny végén a legjobbakat érmekkel, könyvekkel és oklevéllel díjazták, legnépesebb a kisiskolás résztvevők tábora volt.

Vasárnap a Vigadó Művelődési Központ dísztermében folytatódott a rendezvénysorozat, ahol az érdeklődők különböző témájú előadásokat hallgathattak meg. Márkos Réka orvos-kozmetikus kézműves szappanokat és kozmetikai termékeket mutatott be, Lukács-Paizs Hunor vállalkozó a napenergia mindennapi felhasználásáról, Pocsai-Szász Rozália pszichoszociális tanácsadó a tudatosságról és a pozitív gondolkodásról, Forró Apor személyi edző a testedzésről, Lukács Helga Erika fogorvos a fogápolásról, dr. Mocsáry-Gondos Beáta pedagógus pedig az elsősegélynyújtásról tartott előadást. Az eseményen közreműködtek Borsó Andrea és Szabó Tímea Barbara, a Bod Péter Tanítóképző Kis Emese pedagógus által felkészített diákjai. Ráduly Attila így mérlegelt a tizennegyedik kiadás végén, melynek jelmondata „Víz a békéért.“ volt. Amikor a víz területén együttműködünk, a keltett hullámok továbbgyűrűznek – elősegítve ezzel a békét, a jólétet és a kihívásokkal szembeni ellenálló képességet. Jövőre is megszervezzük az eseményt a résztvevők számától függetlenül. Úgy vélem ugyanis, nem elég csupán egy nap a holnapért és az éghajlatért, legalább két napot szeretnénk ennek szentelni. És Kézdiszéken jelenleg ez az egyetlen három napig tartó, zöld dolgokról szóló eseménysorozat, amely változatos programjaival minden korosztályt megszólít. Arra kell gondolnunk, hogy létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése, és erre kell figyelmeztetnünk a lakosságot is – összegzett.

Partnerek: Európai Szolidaritási Testület, Vigadó Művelődési Ház, Kovászna Megyei Művelődési Központ, kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Kendu Egyesület, Bod Péter Tanítóképző és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.