December 16-án a Zöld Nap Egyesület meghívására, a Törökországból érkezett Asiye Demirci a zsúfolásig telt Vigadó Művelődési Ház Dísztermében vetített képes előadással kalauzolta el az érdeklődőket szülőhazájába. A rendezvényről készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán!

A hétfői est előadója Asiye Demirci 28 éves török fiatal volt aki a Zöld Nap Egyesületnél tölti ESC önkéntes szolgálatát. A videóbejátszásokkal tarkított bemutatón a résztvevők betekintést nyertek a Kis-Ázsiában fekvő, gazdag történelmi múltú, 780 000 km2 területű Törökország kultúrájába, hagyományaiba, a régiónkénti táncokat, gasztronómiát valamint megismerték az igen változatos ország történelmének köszönhetően a nevezetesebb műemlék épületeit is. A több mint egy órás interkulturális estet Derzsi Katalin a szervezet tagja tolmácsolta. Asiye az előadása során kiemelte, hogy szülőhazája a világ egyik legtarkább látképével rendelkezik: lerombolt várak, csatahelyek és a leghíresebb uralkodók palotái váltják egymást. A legenda szerint Nagy Sándor ezen a földön vágta el a gordiuszi csomót, Akhilleusz a trójaiak ellen itt harcolt Homérosz Iliászában és az Oszmán Birodalom is itt vívta a csatáit, amelyek a későbbiekben teljesen átformálták Európa térképét.

Két rövidfilm megtekintése után Asiye egy török népdal éneklésével emelte az esemény színvonalát, néhány bátor résztvevő pedig egy táncot is kipróbálhattak, majd az esemény záró akkordjaként a jelenlevők két török nemzeti ételt a Mücver-t és a Tarçınlı Kurabiye-t (fahéjas pogácsa) kóstolhatták meg. Az est végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel Asiyenek, aki az Environment+ projekt keretén belül május végéig tartózkodik a céhes városban.

A rendezvény lehetőségét az Európai Szolidaritási Testület és a Vigadó Művelődési Ház biztosította.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Mariam Sargsyan