Március 2 - án a Zöld Nap Egyesület meghívására, a Törökországból érkezett Ayten Kurnaz és Halis Özcan, a Heal the earth! projekt ESC önkéntesei a Vigadó Művelődési Ház Dísztermében vetített képes előadással kalauzolták el az érdeklődőket szülőhazájukba. A rendezvényről készült fotók megtekinthetők a szervezet Facebook oldalán!

A kedd esti esemény közönségét Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta, az egyesület immár huszonkét alkalommal szervezett nemzeti estet, Törökországot harmadik alkalommal sikerült bemutatniuk. A videóbejátszásokkal tarkított bemutatón a résztvevők betekintést nyertek a Kis-Ázsiában fekvő, gazdag történelmi múltú, 780 000 km2 területű Törökország kultúrájába, hagyományaiba, a régiónkénti táncokat, gasztronómiát valamint megismerték az igen változatos ország történelmének köszönhetően a nevezetesebb műemlék épületeit is. A több mint egy órás interkulturális estet Lénárt Paula a szervezet önkéntese tolmácsolta. Ayten és Halis az előadás során kiemelte, hogy szülőhazájukat méltán nevezhetnénk a világ egyik legszínesebb, legváltozatosabb nevezetességekkel bíró, legcsodálatosabb országának, melyet sokban köszönhet két kontinens találkozásánál való fekvésének és fordulatos történelmének is. Ugyanakkor az este folyamán ismertették az ország legszebb városait is, amit mindenképp érdemes meglátogatni!

A rövidfilm megtekintése után Halis a népszerű török költő Yavuz Bülent Bâkiler versének szavalásával emelte az esemény színvonalát, néhány bátor résztvevő pedig a Halay táncot is kipróbálta, az esemény záró akkordjaként egy rövid kvíz játékra került sor. Az est végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az előadóknak, akik még egy fél évet tartózkodnak a céhes városban.

A rendezvény lehetőségét az Európai Szolidaritási Testület és a Vigadó Művelődési Ház biztosította.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Veress Nikolett Adrienn