A Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület február 1-vel fogadna két erdélyi önkéntest egy évre, már megnyert EVS pályázat által! A Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesületet 2002-ben alapították, a Balatontól 8 km-re, Veszprémtől 12 km-re található. 30 tagjuk van, 2 alkalmazottuk, 1 közfoglalkoztattuk és általában 3 EVS önkéntesük. . Munkahelyünk a falu központjában található 180 nm-es Tetőtérben, mely két irodából, könyvtárból, teleházból, Közösségi teremből, illetve kiszolgáló helységekből (WC, konyha, kamra, előtér) áll. Foglalkoznak helyi újság, helyi Tv működtetésével, kisfilmek készítésével. Emellett a helyi civileket segítik, teleházat és könyvtárat működtetnek, ifjúsági klubjuk van. Kulturális programjaik a kis alkalmi zenés koncerttől a 3 napos Savanyó Jóska Napig sokféle programot felölel. Szociális munkáik között legjelentősebb az 5 hetes nyári napközi a helyi iskolásoknak. Térségi munkákban a környék 6-8 települése bekapcsolódik. Esetleges nemzetközi programjaik Székelyföldre és Németországba vezetnek.

2007 óta 30 önkéntesük volt, hat országból, először 1 fő, majd 2 fő, 2014-től 3 önkéntest tudnak fogadni. Egy teljesen felszerelt szolgálati lakásba laknak, ahol 3 külön szoba van. Helyben van 2 bolt, a helyi iskolában és a helyi étteremben lehet ebédelni (változatos, bőséges ebédek). Az önkéntesek kézbe kapják a zsebpénzüket (jelenleg 28.000 Ft/hó) emellett az étkezések díját (42.000 ft). A munkahelyen szálláson tökéletes internet van. Helyi közlekedéshez kerékpárt (sisakkal, lámpával felszerelt) biztosítanak. Önkénteseik dolgoznak a helyi Tv-ben (kamerázás, hangosítás, vágás), fotóznak rendezvényen (egyesületünk gépével), teleházban, könyvtárban tartanak nyitva, képújságot szerkesztenek, honlapot töltenek fel, szórólapot gyártanak ill. az iroda rendben tartásában- takarítás, mosogatás- segítenek. Heti munkaidejük kb. 40 óra, melyből a hétvégékre is esik munkaidő. Másik fontos feladat a gyerekekkel való foglalkozás nyáron a nyári napköziben, alkalmanként programokon. Ha jó informatikai tudása van az önkéntesnek a helyi teleházban rendszergazdai feladatokat is elláthat- vírusirtás, újratelepítés. A helyi sérültek munkahelyén, a Janka Tanyán is besegít alkalmanként a napi feladatok közös elvégzésébe. Saját ötleteik megvalósítására- maguk által kitalált program, rendezvény- tudunk lehetőséget biztosítani.

Várhatóan munkaidejük 60-70%-a irodai munka (gépelés, szerkesztés, napi feladatok megbeszélése, videós és fotós utómunkák, kommunikációs munkák), a többi rendezvényeken, nyári táborban gyerekekkel, filmforgatáson, vagy tereprendezésen telik. Munkaidőn kívül a helyi programokra járhatnak, van helyben többféle torna klub, elindult az ifjúsági klub. Emellett a félórás buszútra levő Veszprémben több mozi, kulturális programok közül válogathatnak. Kérem jelezzétek a Zöld Nap Egyesület elérhetőségein (0766,611066, office@zoldnap.info) ha szívesen működnétek együtt ebben, illetve, ha van lelkes, aktív, ideális ismerősötök!