2020. január 27-29 között az Egri Norma Alapítvány szervezésében került sor az EFOP-5.2.2 -Transznacionális Együttműködések elnevezésű projekt záró konferenciájára. A találkozón a partnerszervezetek értékelték az elmúlt több mint két évet. Ahogyan már többször említettük a projekt előző beszámolóiban is, a kutatás fő fókuszában a fiatalok elvándorlása mértékének csökkentése, a kiváltó okok megfogalmazása, megoldási módszerek kidolgozása a maradásuk érdekében, valamint az adott országokban levő, magyarlakta területekre való visszacsalogatásuk áll. Az eseményen készült fotók a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek

Az egri Megyeházán megszervezett találkozó első felében Molnár Edit, a projekt szakmai vezetője a megvalósult eredményeket összegezte, Dr. Tóth Antal az Eszterházy Károly Egyetem dékánhelyettese a kutatás menetét és a tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, Dr. Patkós Csaba egyetemi oktató pedig a kutatás eredményét mutatta be. Az ebédszünetet követően Ráduly Attila a Zöld Nap Egyesület elnöke a két éves projekt kapcsán szerzett tapasztalatait ismertette. A konferencia második napján interaktív előadások voltak, elsőként Dorner László egyetemi oktató az elvándorlás lélektani hatásairól beszélt és aztán Matiscsákné Dr. Lizak Marianna adjunktus a fiatalok gazdasági elvándorlásának a hatásait taglalta. A résztvevők igen tartalmas, szakszerű vitát folytattak az előadás után a témával kapcsolatosan. A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületet Ráduly Attila, Derzsi Katalin, Harai Adrienn, Kis Emese, Derzsi György, Szabó Attila, Imre Anita, valamint Kiss Zoltán képviselte. Mivel a projekt hiánypótlónak számít, a partnerek továbbra is fontosnak tartják ezt a témakört, új pályázati lehetőségeket keresnek a megkezdett tevékenységek, programok folytatására.

Az EFOP-5.2.2 -Transznacionális Együttműködések elnevezésű projektet a Széchenyi 2020 programja az Európai Unió támogatja.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Szabó Attila