A HolnapUtán Fesztiválon a Turkáló

A HolnapUtán Fesztivál tizedik kiadására készül a nagyváradi Szigligeti Színház, melyre a Tamási Áron Színház társulatát is meghívták a Radu Afrim által írt és rendezett Amikor telihold ragyog a turkáló felett című többszörösen díjazott előadással. Az április 27. és május 1. között szervezett rendezvény során három ország hat társulatának hét előadását láthatják az érdeklődők.

A 2013-ban indított HolnapUtán Fesztivál szervezői a Holnap Irodalmi Társaságot tartják szellemi elődeiknek, akik nagy mértékben befolyásolták nem csupán a századfordulós Nagyvárad, hanem az egyetemes magyar művelődési élet alakulását. A csoportosulást olyan értékek jellemzik, mint a progresszív világszemlélet, a hagyományok újraértékelése, a kortárs önkifejezési formák hiteles gyakorlata, a pályakezdő tehetségek felkarolása, a fesztivál célja pedig, hogy valódi párbeszédet teremtsen elismert színházi személyiségek, fiatal színházi alkotók és a közönség között. Az idei évfordulós kiadásra Románia, Magyarország és Szerbia magyar nyelvű társulatai közül hívtak meg néhányat, kőszínházakat és független társulatokat egyaránt.

A nyitóelőadás a házigazdák A tigris című áldokumentarista színházi produkciója lesz, amely már számos hazai és külföldi fesztiválon vendégeskedett. A második napon, április 28-án a budapesti Titkos Társulat lép színpadra Tótferi című előadásával, és 18 órától láthatják az érdeklődők a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadását. Április 29-én a budapesti Láthatáron Csoport felnőtteknek szóló interaktív színházi játéka, A megmentő, valamint a Lars von Trier azonos című filmjéből született Dogville című produkció kerül színpadra a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásában. Április 30-án újra a házigazda Szigligeti Társulat játssza Nyikolaj Erdmann Az öngyilkos című tragikomédiáját, május 1-jén pedig Mácsai Pál Kossuth- és Jászai-díjas színművész egyéni estjével, az Örkény István életét megidéző, több mint két évtizede töretlen sikerrel futó Azt meséld el, Pista! című produkcióval zárul a rendezvény. A fesztivál kiegészítő programjai zenés és irodalmi eseményeket kínálnak az érdeklődőknek.

Radu Afrim színházi világa folyamatos határátlépéseket ígér. Jellegzetes stílusát mágikus realizmusnak nevezi a szakma, ahol a leghétköznapibb emberek is csodákat rejtenek magukban. A Tamási Áron Színházban rendezett Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadása a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) fődíját, Benedek Ágnes az előadásban nyújtott kiemelkedő alakításáért elnyerte Kisvárda Város Polgármesterének díját, Kali Ágnes pedig ennek a produkciónak és a kolozsvári Állami Magyar Színház Nóra előadásának dramaturgi munkájáért Teplánszky Kati-díjat kapott.