TUSNAD GASTRO FEST #3/2022 - TUSNÁDFÜRDŐ: ökoturizmus, wellness, gasztronómia és blues

2022 június 10 és 12-e között szeretettel várunk a TUSNAD GASTRO BLUES FEST harmadik kiadására, ahol egyedi elgondolásban, harmonikusan, az intenzív érzéki élményeknek teret adva elegyedik az élőzene a gasztronómiával. Az #EcoFriendlyFestivals szlogen alatt szervezett TUSNAD GASTRO FEST több tematikus eseményből áll, ezek célja pedig a Tusnádfürdő és Környéke ökoturisztikai övezet népszerűsítése. A fesztivál létrejöttét az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet kezdeményezte a Tusnádfürdői Polgármesteri Hivatal támogatásával. Két rendkívüli helyzetben, 2020 szeptemberében és 2021 júniusában megszervezett kiadással a fesztivál felkeltette az értő közönség érdeklődését, ami természetesen a folytatáshoz is kedvet adott.

#TusnadGastroBluesFest három premiert hoz Romániába: a brit MARCUS BONFANTIt, a gazdag szólókarriert felvonultató gitárost, aki 2014-ben átvette Joe Gooch helyét a híres TEN YEARS AFTERben; a legendás brit együttest, az 1971-ben alakult DR. FEELGOODot, akiket főként az időtlen slágereikről, a „She Does It Right”-ról, a „Roxette”-ről, a „Back in the Night”-ról és a „Milk and Alcohol”-ról ismerhetünk; valamint a GISELE JACKSON & THE SHU SHU’St.

A kiváló, nemzetközileg elismert szájharmonikás, a magyar művész, Pribojszki Mátyás aka JUMPING MATT is visszatér a fesztivál színpadára, ezúttal zenekarával, teljes felállásban, JUMPING MATT & HIS COMBOként, aminek a kürtösei „Custom Big Band”-ként ismertek.

A harmadik kiadás is tartogat romániai meglepetéseket: a BURNING BLUES együttes, melynek tagjai a két „valamikori Survolaj”, Szabó Zsolt – gitár, Molnár Levente – dobok mellett Nagy ”Bogy” Bogdan – vokál és szájharmonika és Ştefan Czifrak basszusgitáros is. A SOUL SERENADE három zenésze (Adelina Chivu – vokál, basszusgitár és kazoo; Andrei Rotariu – vokál, gitár és szájharmonika; Codrut Andrei – mandolin) egybeolvasztja az amerikai hagyomány stílusait és esztétikáit, a 19. század végi bluestól a ’30-as évek jazz és swing hangzásáig. A FLORIN GIUGLEA TRIO (Florin Giuglea – gitár, vokál; Adrian Ciuplea – basszusgitár; Vlad Isac – dobok) magával hozza Tusnádfürdőre az elektromos blues mágiáját, beleágyazva a lelkük egy darabkájába – “Invitation to the Blues” (debütalbum). Magunk közt tudhatjuk majd Zsugya Robert Cristian aka. SOUTHERNMAN ROBBIEt is, a country blues előadót és zeneszerzőt. Azon kevés romániai művészek egyike, aki az Egyesült Államok déli részének bluesával foglalkozik, a környék specifikus akcentusát használja, különböző technikákat kombinál, a slide guitart, a finger pickinget, a hangot és a kazoot.

Ahogy megígértük, minden évadban teret adunk fiatal, útjuk elején álló tehetségeknek. A fesztivált csütörtökön, június 2-án a BLUEMANS nyitja – újkenyér egy vintage kemencéből. Ebben az esetben a kemence a blues, a kenyér pedig az eredmény, amire a zenekar négy tagja jutott. Ne ijesszen meg az, hogy „az együttes 2019-ben alakult”. A fiúk régóta együtt zenélnek, főleg, ha Adrian Tetradera (dobok), Alin Neagoera (basszusgitár) és Alexandru Mateire (billentyűk) gondolunk. Alexandru Cismaru a jövevény ebben az ökoszisztémában, egyenesen a Missi… elnézést, a Duna-deltából érkezett a Văcărești delta legelőire, sok odaadással és optimizmussal. De azért a gasztronómiáról se feledkezzünk el, hiszen mégiscsak egy Gastro Blues fesztiválról van szó…

A csűrben megszervezett esti jam sessionokat pedig nagy valószínűséggel a brassói CRISTY OPREA blues zenész/szájharmonikás bandája a FERNET BLUES COMPANY nyitja majd, akinek többek között olyan nevek értékelték munkásságát mint Buddy Guy, Big Daddy Wilson, stb.

Ha szeretitek a bluest, nem lehet, hogy ne látogassák meg legalább egyszer Șonit. Ez évben is Tusnádfürdőre költözik a Papa la Șoni bográcsaival, ahol 3 napon keresztül finomságokkal szolgálnak. A fesztiválról a helyi étkek, a gulyás, a kürtőskalács és a lángos sem fog hiányozni, de aki „könnyebb” ételeket kíván, az sem marad éhen, hiszen olasz ételből is lesz elég, s mindezek után mind el tudjuk majd magunkat kényeztetni egy kis kézműves csokoládéval. Június 3-án és 4-én két-két GASZTRONÓMIAI ESEMÉNY kerül megrendezésre BORKÓSTOLÓVAL és SÖRKÓSTOLÓVAL, 12:30 és 14:00, valamint 15:00 és 16:30 között. A rendezvényen mesterszakácsok készítményei kerülnek bemutatásra, ezekhez találó bor- és sörválogatásokkal, a fesztivál sommeliérjének ajánlásával. A fesztivál helyet ad egy, az előző kiadásokról készült fényképekből összeállított FOTÓKIÁLLÍTÁSNAK is, és egy TEMATIKUS WORKSHOP-sorozatnak, ami majd bevezeti az érdeklődőket a blues rejtélyeibe. A workshopokon való részvétel ingyenes, a helyek limitáltak.