Újabb magyar film az erdélyi mozikban: jön a Magasságok és mélységek - Kézdivásárhelyen a Vigadóban, egyszeri vetítés december 17-én

Egy hét múlva debütál a romániai mozikban a Magasságok és mélységek, a hajdani hegymászó Erőss Zsolt feleségének fikciós drámája.
2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.




A film főszereplőjét, Sterczer Hildát a gyergyóremetei származású Pál Emőke, a legendás hegymászót pedig Trill Zsolt alakítja. A filmdráma további szerepeiben Nagy Enikő, Horváth Lajos Ottó, Tankó Erika és Fehér Anna látható. A fényképezésért Tóth Levente, a vágásért Márton Dániel, a zenéért Balázs Ádám, a produceri feladatokért pedig Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan felelt.

A Magasságok és mélységek romániai forgalmazása jövő hét végén kezdődik a következő menetrend szerint:

Bukarest – premier előtti bemutató december 10-én a Román Parasztmúzeum mozijában; a vetítés után közönségtalálkozón vesz részt a film főszereplője, Pál Emőke (esemény itt); utána rendszeres vetítések ugyanitt, illetve december 17-én és 19-én vetíti az Elvire Popesco mozi is (jegyek itt)
Kolozsvár – december 16-án 18 órakor a Győzelem moziban díszbemutató és közönségtalálkozó Pál Emőkével, Csoma Sándorral, Sümeghy Claudiával és Topolánszky Tamás Yvannal (esemény itt), majd vetítés és közönségtalálkozó Pál Emőkével 20 órától a Művész moziban; később rendszeres vetítések mindkét moziban
Csíkszereda – díszbemutató és közönségtalálkozó a Cinema Csíki Moziban december 15-én 20 órától (esemény itt), további vetítések december 22-én (esemény itt) és 28-án. (A december 15-i a vetítésre már elfogytak a jegyek!)
Sepsiszentgyörgy – Művész mozi by Cityplex – december 14-én 18 órától díszbemutató és közönségtalálkozó Pál Emőkével, Csoma Sándorral, Sümeghy Claudiával és Topolánszky Tamás Yvannal (esemény itt), majd rendszeres vetítések december 16-ától
Gyergyóremete – vetítés és közönségtalálkozó Pál Emőkével december 18-án 15 órától (esemény itt)
Marosvásárhely – december 15-én 18 órától premier előtti vetítés a Szűcsök bástyájában a marosvásárhelyi polgármesteri hivatallal közösen megszervezett Csütörtök a múzeumban program keretében (esemény itt)
Temesvár – Győzelem mozi – rendszeres vetítések december 16-ától
Nagyvárad – Cinema Palace – rendszeres vetítések december 16-ától
Kézdivásárhely – Vigadó – egyszeri vetítés december 17-én
Gyergyószentmiklós – egyszeri vetítés a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében december 16-án 19 órától (esemény itt)
Resicabánya, Karánsebes, Petrozsény – rendszeres vetítések december 16-ától
Nagyszeben – 2023 januárjában, a Ion Besoiu Kulturális Központban (vetítési időpontok hamarosan)
Székelyudvarhely – vetítési időpontok hamarosan
A film már november végén felkúszott a második „nyolcezres csúcsra”: kizárólag magyarországi forgalmazása során már ekkor több mint 16 000 nézőnél tartott, amivel a Nemzeti Filmintézet elsőfilmeket támogató Inkubátor Programjának harmadik legsikeresebb filmje lett.

A Magasságok és mélységek romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület, hivatalos román címverziója: Vârfuri și abisuri.