Újabb nemzetközi fesztiválra készül a Tamási Áron Színház

A pitești-i Alexandru Davila Színház által szervezett Festivalul Internațional al Teatrului de Studio și Forme Noi (Stúdió és Új Színházi Formák Nemzetközi Fesztiválja) elnevezésű rangos színházi seregszemlén vesz részt a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata a Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadással. Maria Wojtyszko darabját november 9-én, szombaton este 19 órától a versenyprogram részeként láthatja az Argeș menti nagyváros közönsége Bocsárdi László rendezésében.

Az idén 23. kiadásához érkezett fesztivál műsorába Ukrajnából, Örményországból, Bulgáriából és Moldova Köztársaságból is érkeznek előadások, a román színházi szakmából pedig olyan neves rendezők produkciói kerülnek bemutatásra, mint Andrei Șerban, Alexandru Dabija, Radu Afrim vagy Alexander Hausvater. A színházi előadások mellett könyvbemutatók, kiállítások és más izgalmas események is várják az érdeklődőket, a fesztivál részeként tartják a Fiatal Rendezők Fórumát is, melynek díszvendége Silviu Purcărete rendező lesz. A szakmai zsűri tagjai: Doina Papp (színházkritikus), Aura Corbeanu (UNITER alelnök), Mircea Morariu (színházkritikus), Emil Boroghină (a Nemzetközi Shakespeare Fesztivál igazgatója) és Andrei Măjeri (rendező).

A Sam, avagy felkészülés a családi életre a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tavalyi végzős színészhallgatóinak közreműködésével készült. A tizenhárom éves kamasz szerepének alakításáért Erdei Gábor elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Díját.

A darab válófélben lévő szülők kamasz fiának útkeresését követi végig, a főhős életútja tablószerűen összerakott jelenetekből áll össze, melyek mindegyike egy-egy sűrített magánytörténet. Wojtyszko drámája nem didaktikus tanmese, mely megoldásokat kínál a kamaszlét mindennapi problémáira, inkább zavarba ejtő látlelet a lengyel és a nyugati társadalmak kaotikusságáról, mely a kamaszok irányvesztettségében is tetten érhető, akiknek sem a szülők, sem az oktatási rendszer, sem az egyház nem tud hiteles jövőképet adni.