A céhes városi Zöld Nap Egyesület ESC és helyi önkéntes csapata, vándorlátogató programjával ezúttal nem kézműves műhelyt, hanem rendhagyó módon a kézdivásárhelyi Kiss Zoltán villamosmérnök, rádióamatőr kuckóját kereste fel, ahol nemcsak a telekommunikáció történetéről hallhattak, hanem egyszerre szórakozva és tanulva, megismerhették a hírközlés történetét és fejlődését, valamint betekintést nyertek a rádióamatőrök munkásságába, annak népszerűsítési tevékenységébe, illetve a rádióforgalom aktivitásába is. A szerdai látogatáson készült fotók az egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek.

A sok apró készülék és műszerek között, Zoltánnak sikerült olyan összhangban bemutatni a berendezéseket és a rádiós munkálatokat, hogy a vendégek tudomást szerezhettek a rádióösszeköttetések fontosságáról, ami nem csak a katasztrófavédelem mentési munkálatait segíti, hanem a természetvédelmi területek népszerűsítését is. Miközben a lelkes csapat kíváncsian érdeklődött minden különös dologról: műszerekről, drótokról, többféle kütyüről, frekvenciákról, rezgésekről, az amatőrködés szépségeiről, céljairól, apránként különleges ismereteket sajátítottak el, így hallhattak a rádiókommunikáció hatékonyságáról, elektromágneses hullámokról, a Morse jelek jelentéséről, a hajdani kisfrekvenciás generátor használatának rejtelmeiről, és nem utolsó sorban a sportról, ami úgy hobbi, mint a sportszerű versenyek szintjén is igazi élményt nyújt. A rádióamatőr aggódó szavaiból közben arra is fény derült, hogy ez a sportág a céhes városban elöregedőben van, és mielőbb szükség lenne az utánpótlásra a fiatal nemzedék köréből, akiknek a betanítását, valamint a szakma fortélyainak gyakorlati művelését, saját műhelyében szívesen felkarolná. Az érdeklődő csapat, közel két órán keresztül különféle kérdéseket intézett Zoltán felé, miközben előkerült a hajdani távközlési eszköz is, így a jelenlévők kipróbálhatták a Morse generátor használatát is.

Összességében egy tartalmas és nagyon jó hangulatú oktató-nevelő, de ugyanakkor izgalmas és szórakoztató délutánban volt részük. Köszönjük szépen Kiss Zoltánnak a szívélyes fogadását. További munkájához erőt, egészséget kívánunk!

Szerző: Kis Emese

Fotó: Ráduly Attila