Venczel Tamás több mint másfél éve részese a szervezetnek, és ez idő alatt rengeteg kedves, segítőkész, támogató és együttműködő emberrel ismerkedett meg. Összesen 597 óraszámmal az utóbbi évek rekordjait megdöntve érdemelte ki az Év önkéntese díjat. A Zöld Naposok nagyra értékelik a munkáját, olyannyira, hogy megválasztották a 2023-as Év önkéntesének. A szervezet vezetősége ezúton is köszöni a 18 éves kézdiszentléleki Tamásnak az önzetlen kitartását és reméli a lelkesedése a továbbiakban is töretlen marad!

Az alábbiakban a Márton Andrea által készített interjú olvasható el:

Milyen érzéssel tölt el, hogy te kaphattad a Zöld Nap Egyesület “Év önkéntese” díját?

Az az érzés, hogy az év önkéntese lettem nagyon jó érzés.

Milyen motiváció vezetett téged ahhoz, hogy önkéntes munkát végezzél a Zöld Nap szervezetnél?

Az első félévem után az évi összefoglaló gyűlésen határoztam el, hogy a jövő évben az év önkéntese leszek. Abban az évben szűk hat hónap alatt rengeteg órát önkénteskedtem. Már ez nagyon jó érzéssel töltött el. Az utolsó hónap nagyon érdekes volt mivel egy másik önkéntes társammal (a zabolai Gál Bence) a hónap közepén csak 3 óra választott el, ez még jobban motivált.

Hogyan éreztél az első önkéntes tevékenységed előtt, és hogyan változott ez a tapasztalat az önkéntesség során?

Az első önkéntes tevékenységem egy gyűlés volt, egy kicsit szégyenlős voltam, mivel összesen két embert ismertem az egész csapatból, és én voltam a legfiatalabb a gyűlésen is. A hónapok során ez az érzés megváltozott, mivel megismertem a csapat tagjait, és most már bátran megyek a programokra.

Milyen konkrét projektekben vettél részt, és mi volt az ezekben való részvétel legmeghatározóbb élménye számodra?

Az én személyes véleményem szerint minden projekt fontos, mivel mindenből lehet tanulni, ha ki kellene emelnem egy projektet az a felvidéki ifjúsági csere lenne. Ott mindennek megvan a rendje és nincsenek unalmas órák.

Milyen kihívásokba ütköztél az önkéntes tevékenységek során, és hogyan sikerült ezeket leküzdened?

Az első kihívás amit említenék az az emberek és a csapat nem ismerése, ezt az idő segített leküzdeni, mivel idővel megismertem az embereket. Más kihívás szerintem nincs.

Hogyan gondolod, hogy az önkéntes munka a személyes és szakmai fejlődésedet segítette?

Teljes mértékben az eddigi önkéntes munkám segítette a nyelvtudásomat, türelmemet, és még sok mást is. Úgy érzem teljesen más ember lettem amióta önkénteskedek.

Melyek voltak a legfontosabb dolgok, amit megtanultál az önkéntes tevékenységeid során, amik másoknak is hasznosak lehetnek?

Az angol nyelv tudása az egy nagyon fontos erény, kommunikációs készség, türelem. Szerintem ezek a legfontosabbak.

Hogyan bíztatnál másokat az önkéntességre és a környezetvédelemre, különösen a Zöld Nap szervezet keretein belül?

Az önkéntesség és a környezetvédelem nagyon fontos dolog, másokat erre kell rávenni, hogy ezt észrevegyék, míg ezt nem lássák be addig nem lehet meggyőzni őket, hogy önkénteskedjenek. Mivel a mai világban minden a pénz körül forog és az önkéntességért nem adnak pénzt, ezért az emberek nehezen adják be a derekukat.

Fotó: Márton Fanni - Bíborka