A Kaposvári Magyar Román Baráti Társaság 19. alkalommal szervezte meg - ez alkalommal Déván - a magyar nép kultúrájának bemutatása céljából a vers-és prózamondó versenyt általános és középiskolai tanulók számára 2015 október 10-én. A Kézdivásárhelyi Nők Egyesületét baráti kapcsolat fűzi, immár hatodik éve, a kaposvári Társasághoz.

Egyesületünk már több alkalommal is szervezett be kézdivásárhelyi tanulókat ezen – Kaposváron megtartott – versenyekre. Az idén Biszak Enikővel, 8 diákot vittünk volna megmérettetésre, Dévára, de a végén csak hatnak sikerült eleget tenni a meghívásunknak. A Bod Péter Tanítóképzőből négy lány jött: Kertész Andrea, aki már több alkalommal is részt vett a versenyeken, Kozma Hanna, Bod Judit és Kalányos Szabina. A Petőfi Sándor Általános Iskolát Bencző Balla képviselte. A Kászonimperi Szent Katalin Szeretetotthonból Balla Blankát, a kászonújfalusi Tuzson János Általános Iskola VIII.osztályos diákját vittük magunkkal.

Nagy élmény volt a gyermekek számára e versenyen való részvétel és számunkra is felejthetelen szép órákat, feltöltődést jelentett ott lenni. Az eredmény még fokozta jó hangulatunkat:

Hetedik-nyolcadik osztály:
I. Díj: Balla Blanka - Kászonújfalu
II. Díj: Varga Mária - Déva
III. Díj: Lingurar Klaudia - Köröstárkány

Kilencedik-tizenkettedik osztály
I. Díj: Oláh Kinga, - Kisnyégerfalva, (Nagyvárad)
II. Díj: Kozma Hanna, - Kézdivásárhely
III. Díj: Kertész Andrea – Kézdivásárhely

Mind a hatan jelesre vizsgáztak, a fődíjak mellett dícséretben részesítették a résztvevő versenyzőket, mindenki kapott emléklapot és ajándékot. A mi csapatunk székelyruhában képviselte Háromszéket, amiért külön gratuláltak.

Ez alkalommal köszönjük meg a szervezőknek, Horváth Margitnek, a Kaposvári Magyar Román Baráti Társaság elnök asszonyának és Gazda-Kun Kinga-Violának, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum tanárnőjének a fáradtságos munkájukat, a kedves fogadást és a lehetőséget, hogy mi is képviselhettük, a diákok által, városunkat.

Köszönet a diákoknak a részvételért, a szép eredményekért! Büszkék vagyunk Rájuk!