A Vigadó Művelődési Ház szervezésében, a 30. ŐSZI SOKADALOM keretén belül szeptember 1-én (vasárnap) 18:00 órától, a KUNOK HAZÁJA című filmbemutatóra kerül, sor a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

A 13. században betelepülő kunok hazát kerestek és találtak a Kárpát medencében. Önállóságot kértek és kaptak a magyar királyoktól, de ezért áldozatot, mindenkori katonáskodást is vállaltak a magyar hazáért. Ezen különös jogállapotra, az önállóságra, szabadságra mindenkor nagyon ügyeltek. Az asszimilálódó kunfalvak, nemzetségek fogyatkozó népe amikor veszélybe került a kiváltsága — képes volt összefogni és kitartó küzdelem árán, anyagi terhet is vállalva, — 1745-ben visszaváltotta a kiváltságát. A redempció történelmi jelentősége éppen abban van, hogy a helyi közösségek demokratikus intézményrendszerének a Jászkun Hármas Kerületnek a létrejöttével megnyitotta a polgári fejlődés útját. Ezt a külön-utat járták a jászkunok 1876-ig. A jogi keretbe ágyazott, területhez kötődő kiváltság sajátos öntudatot alakított ki a Kunságban élőkben. Így a „mi-tudat” a keleti nomád hagyomány-elemek mellett redemptus öntudattal is bővült.

A kiskunsági, nagykunsági és a Bácskába kitelepült kun utódok, a film szereplői ma, a 21. században is büszkén vallják magukat kunnak. Ezt a szellemi örökséget hűségesen ápolják és adják tovább utódaiknak. „Kunok maradunk a XXI. században is” — vallják meggyőződéssel a film alcímében is.

A Magyar-Kazak Baráti Társaság bemutatja a „Kunok hazája” című ismeretterjesztő dokumentumfilmet, melyet Karácsony Sándor rendező-operatőr készített 2018-ban.

A karcagi Egyesület augusztus 29 és szeptember 2-a között részt vesz az Őszi Sokadalom kézdivásárhelyi rendezvényén.

A Társaság célja a kazak kultúra támogatása és terjesztése Magyarországon és a határon túli magyar területeken, és a Kazak-Kun-Magyar összetartozás-tudat erősítése. A film is ennek szellemében mutatja be a vándorló, majd letelepedő és asszimilálódó kunokat.

A vetítés végén lehetőség lesz találkozni a rendezővel és a Társaság vezetőivel.

kezdi.info/magyarkazak

Részlet a filmből:



A belépés díjtalan!