Több száz gyerek, fiatal és felnőtt vett részt szeptember 21-én a Zöld Nap Egyesület felhívására azon az egész napos rendezvénysorozaton, amelynek célja, hogy az erőszakmentességért kampányoljon. Az idén újdonságként jógával, villámcsődülettel, kerékpáros felvonulással, dalokkal és kiállítással színesítették a hagyományos rendezvényt. Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

A zöldek immár tizedik alkalommal csatlakoztak a Nemzetközi Béke Naphoz. A minden évben megszervezésre kerülő rendezvényt péntek reggel a céhes városi Sportcsarnokban Borbáth Kinga Himalájai Jóga oktató nyitotta meg. Ezt követően a kézdialbisi oktatási intézménybe ellátogatva vetített-képes előadással és különböző kézműves tevékenységekkel hívták fel a gyerkőcök figyelmét a nap fontosságára. A kisiskolások egy-egy rajzban fogalmazhatták meg a békével kapcsolatos gondolataikat, melyet a Sportcsarnok oldalára függesztettek ki a szervezők. "A kisközösségeinkben és a családokban kell megteremtenünk a békét. Nem harcosokat kell nevelnünk, hanem hősöket." - hangzott el a megemlékezéseken.

Délután pedig Klára Kamilla a Zöld Nap Egyesület önkéntese által előadott dalok folytatták. A csodálatos dalokat és a köszöntőt követően a jelenlevők a Bod Péter Tanítóképző XI. B osztályos tanulóinak a húsz perces reneszánsz villámcsődületét tekinthették meg, akik Mátyás király születésének 575. valamint magyar királlyá választásának 560. évfordulójáról emlékeztek meg. A villámcsődület ötletgazdája Kis Emese tanárnő volt, a táncoktató pedig Tuzson Erika Tünde román tanár. A nagy népszerűségnek örvendő flashmob után Ráduly Attila a Zöld Nap egyesület elnöke ismertette az egybegyűltekkel a rendezvény célját és a béke fontosságát. A megmozduláson felolvasásra került az ENSZ főtitkár erre a napra írt üzenete magyar nyelven. Az ENSZ 1981-ben határozta el, hogy bevezetnek egy tematikus ünnepnapot, ez kezdetben minden szeptember harmadik szerdáján kapott helyt, 2002-től viszont rögzítették, s szeptember 21-ben állapodtak meg.

Az esemény zárásaként az Európai Mobilitási Hét keretén belül a nagy népszerűségnek örvendő Kritikus tömeg elnevezésű kerékpáros felvonulásra került sor. A szervezők köszönik minden résztvevőnek a jelenlétet. A rendezvénysorozat partnere a Bod Péter Tanítóképző és a kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, támogatója Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt és a Communitas Alapítvány.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Miguel Paya és Pászka Zoltán