Több száz gyerek, fiatal és felnőtt vett részt szeptember 23-án a Zöld Nap Egyesület felhívására azon az egész napos rendezvénysorozaton, amelynek célja, hogy az erőszakmentességért kampányoljon. Az idén is villámcsődülettel, kerékpáros felvonulással, dalokkal, versekkel és üzenőfallal színesítették a hagyományos rendezvényt. Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

A zöldek immár tizenegyedik alkalommal csatlakoztak a Nemzetközi Béke Naphoz. A minden évben megszervezésre kerülő rendezvényt Varga Andrea a Zöld Nap Egyesület önkéntese által előadott verssel nyitották meg. A csodálatos verset és a köszöntőket követően a jelenlevők a Bod Péter Tanítóképző tanulóinak címe: „Szól a kakukk Rodostóban!” című húsz perces villámcsődületét tekinthették meg, a Rákóczi emlékév ünnepség kapcsán. A Kis Emese tanárnő által megálmodott villámcsődület „A jó lovas katonának” című közös verbuváló énekkel zárult. A nagy népszerűségnek örvendő flashmobot követően a béke nemzetközi jelét kirakva Bagyinka Ágota a Zöld Nap egyesület ESC önkéntese olvasta fel António Guterres az ENSZ főtitkár erre a napra írt üzenetét magyar nyelven. Az eseménysorozat ideje alatt bárki üzenetet küldhetett – akár névtelenül is – a helyszínen felállított vászon békefalon. Az ENSZ 1981-ben határozta el, hogy bevezetnek egy tematikus ünnepnapot, ez kezdetben minden szeptember harmadik szerdáján kapott helyt, 2002-től viszont rögzítették, s szeptember 21-ben állapodtak meg.

Az esemény zárásaként az Európai Mobilitási Hét keretén belül a nagy népszerűségnek örvendő Kritikus tömeg elnevezésű kerékpáros felvonulásra került sor. A szervezők köszönik minden résztvevőnek a jelenlétet. A rendezvénysorozat partnere a Bod Péter Tanítóképző és a kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, támogatója Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Beck Orsolya és Balogh Ákos