A Zöld Nap Egyesület egy újabb külföldi lehetőséget kínált székelyföldi fiataloknak szeptember 23-29 között a „Virtuális fogyasztás - valós problémák” program keretén belül az Erasmus+ résztámogatásával. Az öt napon át tartó csere a csapat számára egy 17 órás utazással kezdődött, aminek a végén mindenki kerek szemekkel köszöntötte a többi résztvevőt, és végre elpanaszolhatta, hogy milyen fárasztó CFR-vel utazni. Az eseményen készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

Azért mi sem irigykedhettünk a többiekre, egyesek három órát álltak a határnál. Az érkezést követte nemsokára a várva várt ebéd. Ezt követően ültünk össze először, amikor is ismertették velünk a csere programjait, szabályait és sor került az ismerkedős játékokra is, amelyben bemutatkoztak a csere résztvevői. Köztük volt aki Kárpátaljáról, Felvidékről, Palesztinából is érkezett. A székelyföldi csapatot Bakk Anna, Farkas Barna, Rancz Izabella, Bálint Norbert-László, Simon Kinga és Rancz Zsolt képviselte.

A csere témája ezúttal a virtuális fogyasztás, online vásárlás volt. A csere öt napja alatt többek közt megtudhattuk hogyan foglalhatunk repülőjegyet minél olcsóbban, hogyan használjuk az Ebay-t okosan és megtudhattuk milyen veszélyeket rejthet az Aliexpress-ről való vásárlás. De ezen kívül még sok más programra került sor, ami a fő témának a keretein kívül volt. Többször is különböző csapatokba tömörültünk és nyaralásokat szerveztünk, spaghetti tornyot építettünk, még Eurovíziós dalfesztivált is szerveztünk. Nem csak a szálláson, vagy környékén voltak programjaink: kisvasúton utaztunk, túrázgattunk és kaptunk egy egész szabad délutánt, amit Eger városában tölthettünk el. A napjainkat különböző esti programokkal zártuk: a multikulturális est keretein belül megízlelhettük Kárpátalja és Felvidék helyi ínyencségeit, Beregszász megtáncoltatott minket, majd Krámos Dani és Kiss Ádám tette szórakoztatóbbá a szerda esténket.

Minden cserének van egy témája, amelynek segítségével a szervezők igyekszenek minél tartalmasabbá tenni az ott töltött napjainkat. Személy szerint úgy érzem, hogy a programok sosem voltak üresek, valamit mindig kaptam belőlük. A főszervezők is azt erősítették meg, hogy az a fontos, hogy a résztevők kipróbálják magukat mindenféle társas helyzetben, ismerkedjenek, barátkozzanak és figyeljenek egymásra. A formális oktatás helyett a nem-formális gyakorlatok kapták a főszerepet. Itt olyan emberekkel ismerkedhetünk meg, akikkel a cserén kívül nem valószínű, hogy valaha találkozhattunk volna. Különböző helyekről és kultúrákból érkeztünk, így garantált, hogy mindig valami újat viszünk haza magunkkal.

A résztvevő fiatalok ezúttal köszönik a Zöld Nap Egyesületnek, az egri H-Union Magyar Társadalom és Gazdaságfejlesztési Szövetségnek a szervezést, valamint a programban való részvétel lehetőségét.

Szerző: Bálint Norbert-László