A Zöld Nap Egyesület csapata meghívást kapott a zabolai Csipkés Táborban megszervezésre kerülő Zöld Kisérlet című rendezvénysorozatba. A Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által kezdeményezett környezetvédelmi projekt több részből állt. A Zöld Naposok a Babeș - Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozat Környezettudomány szakos hallgatói és a Kós Károly Szakközépiskola környezetvédelem szakos diákjai számára tartottak egy-egy interaktív bemutatót a Gondolkodj zölden! Színezd az életed projektről. A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.

A bemutató során kitértek a csomagolóanyagok különböző fajtáira és a szemét keletkezését megelőző tudatos gondolkodás előtérbe helyezésére. A hétköznapi gyakorlatban egyre jobban elterjedtek a szelektív hulladékgyűjtés formái, de vajon tudjuk-e, hogy a megvásárolt és aztán a szemétbe kerülő csomagolások milyen anyagból készülnek, és ezek közül melyiket tudnánk igazán környezetbarát módon használni? A résztvevő fiatalokat ezen alapvető kérdések megválaszolására és a szelektálás utáni újrahasznosítási praktikák ismertetésére helyezték a hangsúlyt.

A tevékenységek második felében Ráduly Attila a szervezet elnöke bemutatta az Erasmusz plusz programon belül az Európai Önkéntes Szolgálatot. Enrique, Silvia és Zhenya önkéntesek a bemutatkozást követően megosztották a diákokkal a motivációjukat az önkéntesség iránt. Néhányan közülük azt kérdezték tőlük Miért választották éppen Romániát? A válasz majdnem azonos volt mindhármuk részéről. A EVS keretén belül először egy projektet kell választani, nem csak a megfelelő országot kell keresni, mert nehéz megtalálni abban az országban a számodra tökéletes projektet. Ez egy jó tapasztalat , az EVS lehetőséget biztosít arra, hogy megismerd önmagad, amit igazán szeretnél tenni az életben, és egy nagyon jó élménnyel leszel gazdagabb. Még ha nem is annyira jó tanulunk belőle, mert tanulhatunk a negatív helyzetekből is.

A kézdivásárhelyi zöldek köszönik a meghívást Kiss András Istvánnak.

Fotó: Derzsi Katalin