Az előző évekhez hasonlóan, idén is megrendezésre került az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete által kiírt Zúg Március diákszónokverseny, amelyen a március 15-i központi ünnepség diákszónokát keresik. A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum nagytermében tartott megmérettetésre tíz középiskolás jelentkezett.

A háromfős zsűri tagjai, Józsa Irén magyartanár, Ménessy Kinga, a polgármesteri hivatal munkatársa és Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója voltak. A versenyzők sorszámot húzva döntötték el, hogy milyen sorrendben adják elő beszédeiket. A szónokverseny első beszédét Sebestyén Rita mondta el, aki Wass Albert szavaival élve többször is felhívta a hallgatóság figyelmét a magyar nemzet dicső múltjára és a jelenkori Petőfi és Kossuth, Táncsics és Gábor Áron szellemiségének szükségességére. A sorban következő szónoklatok témáinak különbözősége nemcsak a zsűrit hozta nehéz helyzetbe, hanem a jelenlevőket is töprengésre sarkalta. Mi az ünneplés? Miért nem értjük Petőfit és Kossuthot? Mit jelent magyarnak és európainak lenni? A verseny záró beszédét Ambrus Attila adta, aki egyszerű, tiszteletteljes mondattal zárta mondandóját, ezáltal is érzékeltetve a nemzetünkre ráaggatott elnyomást: „Édesapám, elmennék felvonulni. Jól van fiam, menj, ha mersz.”

A zsűri döntése alapján dicséretben részesült Molnár Balázs, Voloncs Attila és Ambrus Alpár, harmadik helyezést értek el Mike Bernadett és Barbócz Balázs. A második helyezett a tavalyi verseny győztese, Budai István lett. A 2015-ös Zúg Március szónokverseny győztese Bagoly Annabella, aki a március 15-i főtéri ünnepség diákszónoka lesz. A szervezők nevében Fejér László Ödön, parlamenti képviselő adta át a díjakat. A harmadik helyezettek 50-50 lejjel, a második helyezett 100 lejjel, az első helyezett 150 lejjel gazdagodott, ugyanakkor a képviselő úr jóvoltából a tíz versenyző ellátogathat a bukaresti parlamentbe is.

A tíz jelentkező névsora: Budai István, X. osztályos, Molnár Balázs, X. osztályos, Barbócz Zsolt, X. osztályos, Voloncs Attila, IX. osztályos, Bagoly Anabella, IX. osztályos, Sebestyén Rita, XI. osztályos a Nagy Mózes Elméleti Líceumból, Száz Izabella, XII. osztályos a Bod Péter Tanítóképzőből, Mike Bernadett, X. osztályos a Református Kollégiumból, Rancz Xénia és Ambrus Attila XII. osztályosok az Apor Péter Szakközépiskolából