10. Vigadó Akadémia: Veszteségeink ajándéka

Veszteségeink ajándéka címmel tart előadást Nagy Enikő és Sánta Edit a 10. Vigadó Akadémia keretén belül 2016. május 11-én, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Galériájában.

Életünk során számos veszteséget élünk át. A gyász egyike a közös emberi tapasztalatoknak. Legtöbbünk előbb utóbb szembesül egy számára fontos kapcsolat elvesztésévével, egy kíméletlen diagnózis képében érkező betegséggel, elveszíthetjük otthonunkat, munkahelyünket. Ilyenkor alapjában rendül meg világképünk, önbecsülésünk. A veszteségek legdrámaibb formája a halál. Elveszíteni valakit, elfogadni hogy soha nem láthatjuk viszont, megbirkózni a hiányával,a halál gondolatával emberpróbáló feladat.

Veszteségeinket nehezen tűrjük meg életünkben, igyekszünk minél gyorsabban pótolni és elfelejteni. Így gyakran nem engedjük meg magunknak, hogy meggyászoljuk „apró halálainkat”.

Az el nem gyászolt veszteségek azonban betolakodó gócként kötik le érzelmi energiáinkat, kibillentenek testi lelki egyensúlyunkból, befolyásolják kapcsolataink alakulását, spontán alkotóképességünk kibontakozását. A krízisek, depressziós tünetek javarésze vezethető vissza egy fel nem dolgozott veszteségre.

Az igazi, mély veszteségfeldolgozás velejárója egyfajta újjászületés, mikor ismét képessé válunk teljes értékű életet élni, akár új világlátással. Kreatív energiáink újra kibontakozhatnak, ismét felfedezhetjük helyünket a világban, önmagunkban.

Jegyek ára 5 lej. Elővételben kaphatók a közönségszolgálati irodában, hétfőtől csütörtökig 8-tól 19 óráig, pénteken 8-tól 15 óráig, valamint előadás előtt egy órával.