II.Tanulmányút a Csomád-Bálványos Natura2000 terület tájértékeinek bemutatására Kárpát-medencei egyetemisták részére.

A Vinca Minor Egyesület, Csomád Bálványos Natura2000 terület Gondnoksága, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem, a sepsiszentgyörgyi Asservo Fontanum Egyesület közreműködésével, 2015. május 26-28 közötti időszakban háromnapos szakmai műhelyfoglalkozást szervezett Bálványosfürdőn, II.Tanulmányút a Csomád-Bálványos Natura2000 terület tájértékeinek bemutatására Kárpát-medencei egyetemisták részére elnevezésű projekt keretén belül. A programsorozat egyetemisták számára biztosított nem-formális tanulási lehetőséget, hozzájárulva a résztvevők kreativitásának, versenyképességének és magas teljesítmények elérésének a növeléséhez. A foglalkozás a következő témaköröket érintette: területrendezés, tájépítészet, tájvédelem, amelyhez a mintaterületet a kultúrtörténeti, természeti és tájképi értékben bővelkedő Csomád-Bálványos Natura 2000 védett terület képezte, beleértve a szomszédos településeket is.

A közös munka révén a foglalkozás hozzájárult a különböző térségből érkező diákok, fiatalok és tanárok közti eszme- és tapasztalatcsere megvalósulásához, a jó gyakorlatok kicseréléséhez.

A résztvevők a workshop első napján elméleti képzésben részesültek, a második napon a terepen, a kijelölt mintaterületeken végeztek felméréseket. Párhuzamosan több, kisebb munkacsoport alakult, melyek szakirányítással, különálló adatbázist hoztak létre. E terepi napon önkéntes egyetemi szakemberek a gondnokság képviselőivel közösen mutatták be illetve hivták fel a figyelmet a különöző táj-, település védett értékekre az adott mintaterületen. Végül, a harmadik napon a csapatok összegezték és értékelték a szerzett ismereteket.

A projekt összértéke 544.446 HUF , mely az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Gyermek és Ifjúsági Alapprogram, valamint Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósult meg.

www.csomadbalvanyos.ro