Az idős és beteg személyek megsegítésére, őket támogató otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységére fordítottuk a 192.513 lejt, a tavalyi, eddig a legeredményesebb gyűjtés összegét. Köszönjük! Ebben az évben a hátrányos helyzetű gyermekek oktatására ajánlhatják fel adományaikat.

Minden évben a rászorulók valamelyik csoportjára összpontosít Caritas szervezetünk, és az egészet szem előtt tartva mindig arra a részre kell fókuszálnia, ahol a legnagyobb a szükség.

Tavaly a Szent Erzsébet-gyűjtés után, nagyon örültünk az eddigi, pénzügyi szempontból legeredményesebb akciónak. Terveztük, hogy több segítséget tudunk nyújtani a gondozásunkban lévő idősöknek és a munkatársak munkakörülményeit is fogjuk javítani. Azonban a 2017-es év költségvetési szempontból nagy kihívásokat tartogatott számunkra: sorozatosan vonták meg a támogatást, előbb az állam, majd Maros megye önkormányzata késleltette és jelentősen csökkentette az otthoni beteggondozó szolgálatunk támogatását. Így a Szent Erzsébet-gyűjtés összegét a kiesett támogatás pótlására használtuk fel.

Idén a hátrányos helyzetű gyermekek oktatására gyűjti az adományokat szervezetünk. A tudás híd a kilátástalan nyomor és a jobb élet reménye között, a nevelés és az oktatás óriási lehetőség arra, hogy megtörjük a szegénység ördögi körét.

Négy erdélyi megye tizenhét településen közel hatszáz szegénysorsú gyermeknek nyújtunk nappali foglalkoztatóinkban felzárkóztató programokat. Fehér megyében egy családi típusú otthonban tizenkilenc gyermeket gondozunk. Hargita megyében a fogyatékkal élőknek építettünk ki segítő hálózatot. A korai nevelő és fejlesztő programunkban tizenkét településen közel ezer család tér be évente. Munkatársaink több ezer fiatalnak nyújtanak személyiségfejlesztő és megelőző jellegű foglalkozásokat az iskolákban.

Lehet, hogy nem garantáltak a látványos eredmények, de mindenképpen szükséges munkatársaink erőfeszítése, munkája, mert hiszünk abban, hogy a ránk bízott gyermekeknek és fiataloknak a megfelelő oktatás, fejlesztés tud jobb jövőt nyújtani.

Exc. és Ft. dr. Jakubinyi György érsek felhívása

Árpád–házi Szent Erzsébet–napi gyűjtésre felhívás

Főegyházmegyénkben Caritas szervezetünk – minden évben, Árpád–házi Szent Erzsébet ünnepéhez közeleső vasárnap – gyűjtést szervez. Erre az idén november 19–én, Szent Erzsébet ünnepén kerül sor. Ezúton kérem Főtisztelendő Testvéreimet, hogy az alábbi felhívást olvassák fel november 12-én, a szentmisék hirdetési rovatában.
Segítő közreműködésüket előre is köszönjük.

Főtisztelendő Paptestvérek, Kedves Hívek!

Aki az élő és igaz Istennel akar találkozni és közel szeretne kerülni Hozzá, szüntelenül Jézus szavaira és cselekedeteire kell összpontosítania figyelmét és szívét. Aki értelmével és szívével figyeli Jézust, lehetetlen, hogy ne találja meg a Szeretet Istenét. Ha pedig megtalálja, akkor mélyen rá fog döbbenni arra, hogy Isten nem egy tőlünk messze élő valóság, hanem az a Személyes Isten, Aki ember- társainkban, különösen a rászorulók- ban jön felénk.
„Isten az önmagunkhoz és mások- hoz való viszonyunkban mutatkozik meg és idéz elő változást. Nem kapcsolatainkon kívül és azoktól függetlenül” (Megszereted, ami a tiéd című könyv, 12. old.) – emlékeztet minket Mustó Péter SJ.

Észrevenni másokban az Isten arcát nem kötelesség, hanem lehetőség. Isten nem kötelez minket, csak megadja a lehetőséget a Vele való találkozásra – különösen azon gyerekeken keresztül, akiknek nem adatott meg a lehetőség a tudás megszerzésére, amely által kijutná- nak a kilátástalan nyomorból egy jobb élet reményében.

Árpád–házi Szent Erzsébet ünne- pén ez évben azokra a gyerekekre irányul figyelmünk, akiknek nincs lehetőségük a tudás megszerzésére. A hátrányos helyzetű gyerekek nevelé- sét és oktatását szeretné segíteni ez évi főegyházmegyei gyűjtésünk. A Gondviselő Isten minket hív meg arra, hogy segítő kezek legyünk rájuk figyelésünk és akár a legcsekélyebb pénzbeli adományaink által.

Elmúlt évben az idős és beteg testvéreinket segítő Otthoni Beteg- gondozó szolgálat tevékenységének a támogatására gyűjtöttünk, összesen 192.513 lej gyűlt össze, amelyért hálás köszönetet mondok.
A Főtisztelendő Paptestvéreket és a kedves Híveket szeretettel kérem, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék
Főegyházmegyei Caritas szerveze- tünk idei kezdeményezését is. A folyó év november 19-re tervezett Szent Erzsébet gyűjtésből befolyt össze- geket kérjük a Gyulafehérvári Caritas Román Kereskedelmi Banknál meg- nyitott,
RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006 számú bankszámlájára utalni (hivata- los megnevezése: Caritas Alba Iulia, adóhivatali szám: C.F. 4562770) vagy a helyi kirendeltségeknél, munkapontoknál leadni.

Adományaikért ezúton is őszinte köszönetet mondunk. A jó Isten fizesse meg mindenkinek áldozatát, a maga kegyelmi gazdaságából.

Szeretettel küldöm főpásztori áldásomat – Gyulafehérvár, 2017. november 1-jén, Mindenszentek főünnepén.

†György s.k.
Érsek

Adományozzon november 19-én Erdély templomaiban, illetve adományával megkeresheti a helyi Caritas-képviseleteket vagy befizetheti a Gyulafehérvári Caritas adománygyűjtő bankszámlájára. (Számlaszám: RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006 BCR Alba Iulia. Számlatulajdonos: Caritas Alba Iulia, Adóazonosítószám: 4562770)

https://www.facebook.com/events/1534128296671463/