10 erdélyi és 1 hollandiai református lelkipásztor terve, hogy 2017. június 19. - június 30. között Svájcban, Kálvin János nyomába eredjen biciklivel.

Mikrobusszal elutazunk Svájcig, ahol találkozunk majd a Hollandiából érkező kollégával és 500 kilométert kerékpározunk a REFORMÁCIÓ 500. évfordulójának emlékére.

Svájc BÁZEL nevű városából indulunk 2017. július 21-én, és egy lelkésztársunk végig elkíséri a csapatot a kisbusszal. Az első állomásunk Bázel lesz, ahol először 1536-ban adták ki Kálvin János „A keresztény vallás rendszere” című művét. Bázelből, ZÜRICH, BERN, LAUSANNE városokat érintve érkezünk meg GENF városába, a Kálvin születésének 400. évfordulójára elkészített reformációi emlékmű elé június 30-án.

Legfőbb célunk a túra tanulmányút jellegének kialakítása, mert olyan helységeket érintünk, amelyek Kálvin életéhez kapcsolódnak. A túránk állomáshelyein tartunk egy rövid ismertető előadást arról, hogy mi köze annak a helységnek Kálvinhoz, illetve a reformációhoz és esténként pedig kötetlen beszélgetések alkalmával svájci lelkészkollégákkal találkozunk.

Másik fő célunk az, hogy adomány gyűjtsünk anyagi nehézségekkel küzdő kollégista gyerekek tanulmányainak támogatására. Másodlagos, de nem elhanyagolható célunk a lelkészi közösség testvéri egységének az erősítése.

Túránk költségeinek fedezéséhez és a felekezeti oktatás támogatásához európai református gyülekezetetekben szolgáló kollegák és gyülekezeteik anyagi segítségére számítunk. A begyűlt adományokból fedezzük az utazás, szállás, étkezés, biciklizés, szervezés költségeit, illetve a megmaradt összeget az erdélyi református felekezeti oktatás támogatására szeretnénk fordítani.

Az Erdélyi Református Egyházkerület támogatására is számítunk, és magyar cégekhez, kis és nagyvállalkozásoktól is anyagi támogatást remélünk.

Emellett minden gyülekezet, amelyben a 10 lelkész szolgál, felajánl erre a célra 1 RON/km összeget, azaz minimum 500-500 lejt. A 10 erdélyi lelkész saját anyagi hozzájárulással szintén beszáll a túra összköltségeinek fedezésébe. A kerékpártúrához szükséges biciklik beszerzési költségeit nagyrészt a svájci HEKS alapítvány támogatja.

A túra során adományokat gyűjtünk az Erdélyben működő 6 Református Kollégium (Kolozsvár, Nagyenyed, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely) számára, illetve a református felekezeti oktatás támogatására.

A begyűlt összeget ösztöndíj formájában szeretnénk majd olyan gyerekeknek átadni, akik reformációhoz kapcsolódó egyháztörténelmi pályázat során a legkreatívabb pályázatokat készítik majd el.

„Itt állunk, másként nem tekergünk, Isten legyen segítségünkre”
Tisztelettel,
Gede Csongor lelkipásztor,
a biciklitúra főszervezője
Cím: Str. Bucegi, 4A, 400667, Cluj-Napoca (Kolozsvár), Románia
email: gedecsongor@gmail.com
tel.: +40-740529666
http://www.facebook.com/gede.csongor