A Vinca Minor Egyesület - Csomád-Bálványos védett terület gondnoksága szervezésében, a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány támogatásával június 22-28. között Junior Ranger tábor zajlott Bálványosfürdőn. A résztvevők az egyesület torjai, sepsibükszádi és sepsiszentgyörgyi partner iskoláiból érkeztek.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3913.jpg


A fiatal természetvédelmi őrök csapatokban dolgoztak egy-egy a természetvédelmet érintő témában (legelők, kaszálók, lápok biodiverzitása-kezelése, vízminősítés, geológia, meteorológia, tájékozódás és történelem-közösség). A következő írásokban számolnak be röviden az élményeikről és az egy hétig tartó munkájukról.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3910.jpg


„m ∈ R paraméter” (Sepsiszentgyörgy, IX.osztály)
A Csomád-Bálványos Natura 2000 Gondnokság Junior Ranger képző táborban az első feladatunk utasítása így szólt:
„A meteorológiai csapatnak minden nap lesz feladata. Napi kétszer néhány paramétert kell lemérni, ami a tábor ideje alatt az időjárást jellemzi”. Így jött az ötlet a csapatnevünkhöz is, mi lettünk az „m ∈ R paraméter” nevű csapat. A feladatunk elvégzéséhez meg kellett ismerkednünk a barométerrel, a hygrométerrel, a csapadékmérővel és a hőmérővel. Azonban hamar rá kellett ébrednünk, hogy a meteorológia és időjárásjelentés nem csak abból áll, hogy felnézünk az égre, és ha süt a Nap, meleg van, ha felhős az ég, akkor eső lesz. Mindent egybevetve úgy véljük, hogy jó döntés volt a meteós csapatba kerülni. Sok újat tanultunk, és azokat az információkat, amelyeket már korábban is ismertünk csak még jobban elraktároztuk. Bízunk benne, hogy ezek után az időjárásjelentést is más szemmel fogjuk figyelni. Minden bizonnyal nagy tudásra tettünk szert.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3915.jpg


Lapos kő (Sepsibükkszád, VII. osztály)
Csoportunk, a Lapos kő, fő feladata a vizek minősítése, vizsgálata volt. Bár mindenki elvárja, hogy tiszta, leellenőrzött víz kerüljön asztalára, ivó-, folyó- vagy állóvizeink minősítéséről aligha tudunk valamit. Iható vizek vizsgálásakor például a kémiai vízminősítést használják. Folyó- vagy állóvizek esetén a biológiai vízminősítést helyezik előnybe, mely történhet halakkal, kagylókkal, algákkal, makrofita növényekkel (hínár) vagy makrogerinctelenekkel (tegzes lárvák, árvaszunyog lárva) is. Utóbbit egyszerű módszerként tartják számon. A táborban nagy örömünkre mi is kipróbálhattuk a biológiai vízminősítést a Bálványos-patakból begyűjtött makrogerinctelenek által, amelyeket beazonosítottuk a határozókulcs segítségével valamint megszámláltuk azokat.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3912.jpg


Grófiak (Sepsibükkszád, VII. osztály)
Csapatunk a történelem és közösség témakörrel foglalatoskodott a héten. Mi, Grófiak (ezt a nevet kapta csapatunk, mert Sepsibükszád történelmében fontos szerepet töltöttek be a grófok és fiaik), témánkon belül Bükszád, Torja és Bálványos érdekességeiről dolgoztunk ki beszámolót. Plakátunkon megjelent a 2005-ben épült világrekordot döntő torjai székelykapu, az Apor család által lakott Bálványosvár és a Bükszád keletkezését, fennmaradását képviselő bükkös. E három közös tulajdonsága, hogy főként nyáron turistáktól forgalmasak. Ajánljuk mindezek meglátogatását, felfedezését és itt megpihenve a puliszka szíves fogyasztását!

Minionok (Torja, VII. osztály)
A legelő olyan terület, amelyen állatokat etetnek és sokféle vadállat élhet benne. A legelőket túl is lehet legeltetni, ez akkor figyelhető meg hogyha a legelőkön csipke jelenik meg, és nem gyakori a fű. Ezt a túllegeltetést úgy lehetne megelőzni, hogyha a legelőket bekerítenék és pihenni hagynák. Ez a pihenés úgy történik, hogy nem legeltetik rajta az állatokat egy jó ideig, ezzel a folyamattal kiírtódnak a csipkék meg a kórók. Miután leveszik a kerítést újra egy kiváló és használható legelővé válik. A jó legelő onnan is felismerhető, hogy nem találhatunk rajta csipkéket, ág darabokat, vaddisznó túrásokat, ezért a fű szép, élénk zöld.

Táborozók (Torja, VII. osztály)
A Csomád-Bálványos területén a Vinca Minor Egyesület védelme alatt sok bükk és fenyőerdőt találhatunk. Az odvas fák biztonságos lakhelyet biztosítanak a denevéreknek és a kisebb testű állatoknak. Az erdőből kiérve a legelőkön és tisztásokon olyan növényeket és virágokat is találunk, amelyek védettek. Ilyen a zergeboglár és a szibériai hamuvirág. Mivel vannak olyan emberek, akik az erdőből fát lopnak, úgy lehetne rávenni őket arra, hogy ne lopják a fát, hogy megmondjuk nekik, hogy a fakitermelés rossz dolog, mert a fákban lakó állatok otthon nélkül maradnak és nem lesz olyan sok fa, ami oxigént termeljen. Sok helyen az emberek minden napi szemetüket az erdőbe viszik, mi mint Junior Rangerek úgy próbálnánk megállítani ezt, hogy az erdőbe rejtett kamerákat szerelnénk fel, amelyekből majd megtudjuk, hogy ki vitte a szemetet az erdőbe.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3914.jpg


Nav Com (Sepsiszentgyörgy, IX.osztály)
A Junior Ranger tábor keretében a sok színes program lebonyolítása mellett a táborvezetők a környéket bejáró túrák megszervezésével is fáradoztak. A túraútvonalak GPS-szel történő felvétele és a rajtuk található látnivalók megjelölése a Nav Com csapatra hárult. Az egyhetes Ranger-képző tábor ideje alatt a résztvevők elsajátították a terepi tájékozódás alapjait is. Ezáltal a táborban résztvevők képesek különböző műveletekre is: menetirány belövésére, háromszögelésre és iránytű nélküli égtájmeghatározásra különböző természeti jelek figyelembe vételével.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3911.jpg


Marsh (Sepsiszentgyörgy, IX.osztály)
A csapatunk neve MARSH, ami angolul lápot jelent. Ez volt a témánk is. Megtudtuk, pontosan, hogy néz ki egy láp, hogy lápokban különleges növények élnek, mint a tőzegmohák, tőzegáfonya, varjúbogyó (mámorka), szibériai hamuvirág és kereklevelű harmatfű. A Buffogó-lápot nyír- és fenyőfák környékezik, a többi látványossághoz hasonlóan ez is gyönyörű. A hét során az étkezések között bemutatók, hosszabb és rövidebb túrák voltak a napi témához kapcsolódóan, pl. meteorológia, geológia, történelem és közösség, tájékozódás és víz napja, biodiverzitás. Meglátogattuk az Apor Lányok feredőjét, a Büdös-barlangot, a Madártemetőt, a Csiszárfürdőt, a Bálványos-várat és a Buffogó-lápot. Összeségében megérte a sok fáradozás, mivel rengeteg új dolgot tanultunk a védett területről, élőlényeiről. Büszkék vagyunk Junior Ranger tisztségünkre, ismereteinkre és mindenkinek ajánljuk a Natura 2000 területet, Bálványost, hogy látogassa és óvja. Az élmény garantált!

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3916.jpg


Kőkemények (Sepsiszentgyörgy, IX.osztály)
A mi csapatunk a geológia témát választotta. A szakértő, Ivácson Endre, bemutatója során részletesen beszélhettünk az itt található kőzetekről, a Büdös-hegy kialakulásáról. A túra, melyet Tamás Réka, a tábor “főnöke” irányított, a Büdös-barlanghoz, a Madártemetőhöz és a Gyilkos-barlanghoz vezetett. Ezek a különleges, ugyanakkor veszélyes területek a Büdös-hegy oldalán helyezkednek el. Ez a hegy a Csomád-Büdös hegycsoport jelentős részét képezi. Az ezerarcú Székelyföld e kis darabja a turisták „nagy célpontja” közé tartozik. A hegycsoport Hargita megye délkeleti és Kovászna megye északi határán fekszik. Földrajzi és geológiai jellemzőiket tekintve összefüggő egységet alkotnak. A Csomádot földtani és hegyszerkezeti szempontból a Hargita vonulata részeként tartjuk számon, mint annak legfiatalabb vulkáni építményét. A fenti szövegrészt egy héttel ezelőtt még nem nagyon értettük volna, de most már igen ☺☺. Sehol a Hargita - Csomád-Büdös vonalán nincsenek olyan erős kénes gázömlések, mint a Büdös-hegy vulkáni áttörésének süvegén. Ma ezek mind geológiai kuriózumok, természetvédelmi értékek.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3908.jpg


https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3909.jpg


A tábor további programjai közé tartozott a filmnézés, mely esténként került megrendezésre, a Bálványos-vár látogatása (ahol profi fotókat is készítettünk), strandolás (mely sajnos csak egy napon jött össze az eső és a hűvös idő miatt), különböző játékok és versenyek.

A programot a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány támogatta.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3917.jpg