A Vigadó Művelődési Ház szervezésében, május 18-án (kedden) 19 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Erdély.ma - Levelek Londonban című táncos előadását tekintheti meg a nagyérdemű, a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

Az Erdély.ma - Levelek Londonba című előadás rendező-koreográfusának és forgatókönyv írójának, vagyis Diószegi László véleménye szerint “Az elmúlt harminc év nagyon sok változást hozott. Népdalaink, néptáncaink ugyanazok, de az életünkben, fájdalmainkban nem múlt el nyomtalanul ez az emberöltő. Az erdélyi magyarság és népművészet ma talán még nagyobb veszélyben van, mint harminc évvel ezelőtt. Az évszázados kincseinket, a magyarságot ma nem a román nacionalizmus, a kommunista diktatúra fenyegeti. Ezek könnyen felismerhető, nyilvánvaló veszélyek voltak, amelyekkel összefogással, erős hittel és elszántsággal eredményesen szembe lehetett szállni. Ma sokkal alattomosabb folyamatok tűntek fel. A jólétet, gazdagodást, boldogulást kínáló globalizáció úgy emészti fel évszázados kincseinket, hogy szinte észre sem vesszük azok visszafordíthatatlan elmúlását.

Mindennél időszerűbb ma erről a lopakodó, fenyegető, értékeinket felemésztő veszélyről a művészet nyelvén szólni. Arról, hogy ma nem a román nacionalizmus, hanem a falvak lakosságának tragikus elöregedése, a fiatalok kivándorlása miatt szűnnek meg a magyar iskolák. Arról, hogy az erdélyi falvak világától teljesen idegen, az amerikai „pénzcsináló társadalom” szemlélete nálunk is ellenállhatatlanul terjed, és nyeli el azt a csodálatos, emberi világot, amely az évezredes európai kultúra egyik meghatározója, keleti bástyája volt. Arról, hogy évszázados közösségi ünnepeinket, a keresztelőket, katonabúcsúkat, bálokat és kalákákat felváltják az ócska import alkalmak, amelyek gagyi, üzleti akciókká silányítják értékeinket. Arról, hogy a pénz és a szerzés reményétől megszédült fiataljaink „Angléban”, „Italiban”, „Spénben” dolgoznak hajnaltól éjszakáig, és maguknak sem merik bevallani, hogy összekuporgatott pénzükkel csak otthon lehetnek valakik, évente két hétig boldogok.

A műsor emlék és riasztás. Egyszerre mutatja a gyönyörűséges múltbeli értékeinket és aggodalmas jelenünket.”

Rendező-koreográfus, forgatókönyv író: Diószegi László
Levelek: Léka Géza, Lőrincz Ágnes
A Londoni jelenet koreográfusa: Szőllősi András
Zene: Kiss Ferenc, Csoóri Sándor „Sündi”, Mihó Attila
Felvételről közreműködik: Mihó Attila és zenekara, Zurgó Együttes, Györfi Erzsébet
Igazgató, művészeti vezető: András Mihály
A műsor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

A belépés regisztráció segítségével lehetséges, a helyek száma korlátozott!

Jegyár: 20 lej
Diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej