Az Emberi Erőforrások Minisztériumának anyagi támogatásával és a Vigadó Művelődési Ház szervezésében, június 5-én, 19 órától, a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, Magyar Virtus című előadása lesz látható Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Ház nagytermében.

MAGYAR VIRTUS - Kodály-emlékek
A magyar néptánc egyik legsajátosabb és legegyedibb megnyilvánulása a férfi táncok virtuozitása, dinamizmusa, amely virtus, férfiúi „hősiesség" nélkül nem táncolható hitelesen. Ez a táncos magatartás, érzelmi fűtöttség azonban nem csak a férfiak sajátja.

Ugyan árnyaltabban, de megjelenik mind a páros, mind a női táncokban is. Az előadás folyamatosan változó képeiben a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége tűnik fel: a férfi táncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok formagazdagsága. A népzenei kultúra legszebb dallamai hol tánckíséretként, hol bravúros szólókként, hol fergeteges zenekari játékként jelennek meg, bizonyítva a zenészi „virtuskodás" természetességét is.

Az előadás Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző, zenetudós és pedagógus életműve előtt is tiszteleg. A produkció egymást váltó képeiben döntő módon olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai, táncai jelennek meg, hangzanak el, ahol a mester gyűjtött és műveihez inspirációt nyert.

Részletek: www.hagyomanyokhaza.hu
A belépés regisztráció alapján történik!