Egy (születésekor sérült) értelmi fogyatékos ember, Robert szemén keresztül nyerhetünk betekintést a Ceausescu-rendszer mindennapjaiba 2015. november 28-án, szombaton 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Székely Csaba: Szeretik a banánt elvtársak? című monodrámáján keresztül, a Vigadó Stúdió és a Városi Színház szervezésében.

Székely Csaba neve ismerősen csenghet, ugyanis ő rendezte a Bánya-trilógia (Bányavirág, Bányavíz, Bányavakság) Kézdivásárhelyen is bemutatott darabjait is.

A Szeretik a banánt, elvtársak? eredetileg a BBC rádiós hangjáték pályázatára íródott, ott nyerte el a Legjobb Európai Dráma címet 2009-ben. Vagyis Székely Csabának itt a minket kívülről és messziről látókat kellett megszólítania, és, ahogy a díj is jelzi, ezt teljes sikerrel tette.

A Szeretik a banánt, elvtársak? egy egyszerű történet egy nem túl egyszerű életről. Ceaușescu Romániájában járunk, ahol mindenki fél, gyanakszik és éhezik, kivéve a mesélő, Robert. Neki ugyanis megvan mindene, még banánt is ehet, tudniillik az apukája élet és halál ura a városban, ahol Robert felnő. Ám ez a felnövés mégsem egyszerű, hiszen anyukája egész nap sír, a bátyja folyton meg akarja ölni, az egyetlen lány pedig, aki tetszik neki, a rendszer „ellensége”.

A monodráma helyszíne egy kihallgató-helyiség, és sokáig az sem derül ki, hogy erre a kihallgatásra hol és miért kerül sor. Ami igazán egyedivé teszi ezt az előadást, az az, hogy a Sebestyén Aba által megformált Robert szemén keresztül mindent a maga direkt szépségében és direkt brutalitásában látunk. Ez a karakter ugyanis nem hazudja, és nem szépíti másmilyenné a világot, mint amilyennek látja. Nem befolyásolják érdekszempontok és társadalmi normák, nincsenek előítéletei és nem feltételez rosszat másokról. Magától értetődő természetességgel meséli el azokat az abszurd történeteket is, amelyek a Ceausescu-rendszer totalitását jellemzik, mint például az elnök látogatásának tiszteletére a nemzeti trikolór színeire festett, majd az esőben leázó virágok képe.

Az előadás rendezője Sorin Militaru. Időtartama: kb. 85 perc (szünet nélkül).

Jegyek ára 10 lej. Elővételben kaphatók a közönségszolgálati irodában, hétfőtől csütörtökig 8-tól 19 óráig, pénteken 8-tól 15 óráig, valamint előadás előtt egy órával. Helyfoglalási lehetőség a 0267/361081-es telefonszámon vagy az office@vigado.ro e-mail címen.

A kézdi.infó 1 db egyszemélyes jegyet sorsol ki a hozzászólok között november 28-án, délben 12 órakor.