Vigadó - Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

» A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napja - 2012. január 22., vasárnap - A magyar kultúra napja – az EMI szervezésében.A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.Program:12.15 - Varázsképek, Székelyföld - fotókiállítás megnyitó (a kisteremben)12.30 - 14.00 Csire Gabriella könyveinek bemutatója és felolvasás a szerző műveiből (a földszinti kiállítóteremben)14.30 - 16.30 Felolvasás Fülöp István verseiből és prózai műveiből (a színpadon)18.00 Osonó színházműhely - Ahogyan a víz tükrözi az arcot (a kisteremben)19.00 Orbán Ferenc és meghívottjai - Evilági koncert (a színpadon), belépés: 10 lej/5 lej20.00 Osonó színházműhely - Ahogyan a víz tükrözi az arcot (a kisteremben)A sepsiszentgyörgyi Camera Club Siculorum fotóklub és a KépVIDÉK Alkotócsoport 'Varázsképek, Székelyföld' címmel szervez fotókiállítást. A kiállításon 40 székelyföldi fotóművész mintegy 74 alkotását mutatjuk be.Orbán Ferenc zenész, pár évvel ezelőtt megálmodta egy olyan hanglemez elkészítését, melynek létrejöttén végül több mint 120 zenész vett részt, és az '550 éves Sepsiszentgyörgy' rendezvénysorozat keretében tavaly meg is jelent Evilági címmel. Hetedmagával, azaz Szélyes Margit, Kátai Judit, Lőfi Gellért, Gábor Szabolcs, Gyergyai Szabolcs és Ferencz Áron társaságában, nemcsak az Evilági alkotásokat játsszák, hanem a tavalyi, XI. Zentai Énekelt Versek Fesztiváljának első- és közönségdíját kiérdemelő újabb dalukat is.'Hét éve kezdtem írni. A komolyabb fordulat négy éve következett be, amikor többet kezdtem foglalkozni az irodalommal. Szabadverseim lettek ismerteket. Publikálási lehetőség hiányában a verseket inkább barátaimnak írogattam. Igazán tetszett nekik és nekem is az amolyan 'házi költő' szerep. Az utóbbi időben felolvasó esteket tartok, melyen inkább a fiatalság képviselteti magát, de nem csak. Próbálom közelebb hozni az ifjúság számára az irodalmat, nem föltétlenül a kortársat. A Csíkszéki EMI jelentetett meg két kisebb füzetecskét Mókuskák megváltása és Bach mókus címmel, ezekben inkább rövid prózáim jelentek meg. Az írás gyönyör és bevallom, olykor gyötör is. Am ez talán így van rendjén.'Fülöp IstvánA sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely előadásáról többet a http://www.osono.ro/ honlapon lehet megtudni.

2012. január 22., vasárnap - A magyar kultúra napja – az EMI szervezésében.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Program:
12.15 - Varázsképek, Székelyföld - fotókiállítás megnyitó (a kisteremben)
12.30 - 14.00 Csire Gabriella könyveinek bemutatója és felolvasás a szerző műveiből (a földszinti kiállítóteremben)
14.30 - 16.30 Felolvasás Fülöp István verseiből és prózai műveiből (a színpadon)
18.00 Osonó színházműhely - Ahogyan a víz tükrözi az arcot (a kisteremben)
19.00 Orbán Ferenc és meghívottjai - Evilági koncert (a színpadon), belépés: 10 lej/5 lej
20.00 Osonó színházműhely - Ahogyan a víz tükrözi az arcot (a kisteremben)

A sepsiszentgyörgyi Camera Club Siculorum fotóklub és a KépVIDÉK Alkotócsoport "Varázsképek, Székelyföld" címmel szervez fotókiállítást. A kiállításon 40 székelyföldi fotóművész mintegy 74 alkotását mutatjuk be.

Orbán Ferenc zenész, pár évvel ezelőtt megálmodta egy olyan hanglemez elkészítését, melynek létrejöttén végül több mint 120 zenész vett részt, és az "550 éves Sepsiszentgyörgy" rendezvénysorozat keretében tavaly meg is jelent Evilági címmel. Hetedmagával, azaz Szélyes Margit, Kátai Judit, Lőfi Gellért, Gábor Szabolcs, Gyergyai Szabolcs és Ferencz Áron társaságában, nemcsak az Evilági alkotásokat játsszák, hanem a tavalyi, XI. Zentai Énekelt Versek Fesztiváljának első- és közönségdíját kiérdemelő újabb dalukat is.

"Hét éve kezdtem írni. A komolyabb fordulat négy éve következett be, amikor többet kezdtem foglalkozni az irodalommal. Szabadverseim lettek ismerteket. Publikálási lehetőség hiányában a verseket inkább barátaimnak írogattam. Igazán tetszett nekik és nekem is az amolyan "házi költő" szerep. Az utóbbi időben felolvasó esteket tartok, melyen inkább a fiatalság képviselteti magát, de nem csak. Próbálom közelebb hozni az ifjúság számára az irodalmat, nem föltétlenül a kortársat. A Csíkszéki EMI jelentetett meg két kisebb füzetecskét Mókuskák megváltása és Bach mókus címmel, ezekben inkább rövid prózáim jelentek meg. Az írás gyönyör és bevallom, olykor gyötör is. Am ez talán így van rendjén."
Fülöp István

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely előadásáról többet a http://www.osono.ro/ honlapon lehet megtudni.

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!