A Kézdivásárhelyi Városi Színház Sławomir Mrożek: Özvegyek című abszurd komédiáját játssza május 25- és 26-án pénteken és szombaton este 7 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. Az előadást Daczó Zádor fiatal kézdivásárhelyi rendező állította színpadra; a pénteki előadásra a Toldi bérletek, a szombati előadásra a Boér Géza bérletesek érvényesek.

„Gyászolnak, de kit gyászolnak, a férjüket vagy a szeretőjüket? A szeretőjük előtt gyászolhatják a férjüket, a férjük előtt viszont nem gyászolhatják a titkos szeretőjüket” – írja Mrożek abszurd darabjában, de ez a gondolat nem ad választ minden felvetett kérdésre. Ebből csak az következik, hogy a szeretőjükre várnak, nem a férjükre. Szokás szerint. Vagy nem szokás szerint, hiszen a hölgyek eddig még sohasem vártak az urakra, mindig az urak vártak a hölgyekre. Az urak mindig pontosak voltak, ami egyáltalán nem mondható el a hölgyekről…

Nehéz lenne pontosan megfejteni, hogy miről szól Mrożek abszurd komédiája, talán ez az egyik oka annak, hogy viszonylag kevesen dolgozták fel idáig, Daczó Zádor és fiatal alkotótársai azonban éppen azért vállalkoztak az Özvegyek színpadra állítására, mert semmilyen előzetes séma, koncepció, értelmezés nem társult hozzá. A darab életről, halálról és választási lehetőségeinkről szól, de vajon mit kínál nekünk a választás szabadsága? Vajon hogyan döntünk, ha egyszer valóban felteszik nekünk a kérdést: élünk mindazzal amit a pincér felszolgál nekünk, vagy távozunk az utolsó vendég hívására?

Sławomir Mrożek (1930-2013) a kortárs lengyel irodalom egyik legismertebb képviselője, akinek darabjai rengeteg értelmezési és játszási lehetőséget kínálnak, Daczó Zádor fiatal kézdivásárhelyi rendező, aki először dolgozott hivatásos színészekkel, de bátran és mindenre nyitottan nézett elébe a próbafolyamat során felmerülő kihívásoknak. Bízunk benne, hogy újabb friss, lendületes előadás született ebből a párosításból, melyet örömmel fogad a kézdivásárhelyi közönség.

Az előadás elkészítésében a rendező közvetlen munkatársai voltak: Orbán Levente (díszlettervező), Hodor Barbara, Pinti Anasztázia (jelmeztervezők) Marthi Szilárd (dramaturg és hangosító), Gyulai Ráchárd (világosító) valamint Veress Emőke (ügyelő és súgó). Szereplők: Zsigmond Éva Beáta, D. Gulácsi Zsuzsanna, Belágyi Hanna, Pap Tibor, Kiss László és Dávid Péter.

Sławomir Mrożek
Özvegyek
Fordította: Bába Krisztina

Szereplők:
Első özvegy
Lótusz Virág, „Júlia” ZSIGMOND ÉVA BEÁTA
Második özvegy
Sáron Rózsája, „Izolda” D. GULÁCSI ZSUZSANNA
Harmadik özvegy
Halálfej, „Haláldáma” BELÁGYI HANNA
Első úr
„Rómeó” PAP TIBOR
Második úr
„Trisztán” KISS LÁSZLÓ
Pincér
„Majom” DÁVID A. PÉTER


Rendező: Daczó Zádor
Díszlettervező: Orbán Levente
Jelmeztervező: Hodor Barbara, Pinti Anasztázia – KreaKids Studio
Dramaturg: Marthi Szilárd
Ügyelő és súgó: Veress Emőke