Udvartér Teátrum Kézdivásárhely

» Udvartér Teátrum Kézdivásárhely

Udvartér Teátrum Kézdivásárhely

Utolsó frissítés: 2020-05-05 07:46:08

A régi pompájában tündöklő Vigadó, a barokkos páholysorok közé benyúló előszínpaddal egy különleges színházi teret alkot. Az épületet 1904. január 30-án avatták fel, ugyanabban az évben még Blaha Lujza is fellépett a színpadán. Hasonlóképpen különleges a Kézdivásárhely szellemisége nyújtotta tér, a 17. századi minorita drámák koráig visszaívelő színjátszó múltjával. Ebből az örökségből építkezve született meg a döntés, hogy a művészeteket mindig is felkaroló cívis város színházat alapítson. „Egy előadásban egy szerep rövid életű, egy SZÍNHÁZ viszont akár halhatatlan is lehet. A megszületésénél bábáskodni pedig felejthetetlen, felemelő és felelősségteljes hivatás.” - Dr. Killár Kovács Katalin, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem docense ezzel a gondolattal köszöntötte a 2009. október 23-án az induló színház társulatát. A kézdivásárhelyi Városi Színház indulását megelőző időszakban számos lelkes művészet pártoló személy összefogással munkálkodott, hogy felépülhessen Thália újabb oltára.

UDVARTÉR TEÁTRUM KÉZDIVÁSÁRHELY (2009 - 2019 között Városi Színház)

2009 - Az Ábel c. produkció megnyitotta a Kézdivásárhelyi Városi Színház kapuit. A színház igazgatója Gergely László.

2010 - Csapó György veszi át a színház vezetését. Megszületik a Padlás c. musical.

2011 - Január 1-től Kolcsár József kerül a színház élére. Csáki Csilla kézdivásárhelyi rendező viszi színre a Sóska sültkrumpli avagy a meccs c. drámát Dukász Péter, Lung László Zsolt és Veres Előd főszereplésével.

2012 - a színház kivonul az utcára a Násztánc c. Commedia del arte produkció kimondottan a központi parkban készült. Udvartéri Székelyek címmel Fekete Vince, kézdivásárhelyi író, költő írásaiból készít előadást Kolcsár József.

2013 - Ferencz Attila távozik a színház vezetéséből. A Képzelt Riport Egy Amerikai Popfesztiválról c. produkciót a város fiatal tehetséges amatőrjeivel viszik színre a színházban, bérletes előadásként.
2014 - a színház bérletes előadásként vendégül látja Pintér Béla és társulatát a Parasztopera c. előadással, valamint a Mrozsek Mulatság c. előadást a budapesti Szkéné szinház játsza bérletben.

2015 - Pálffy Tibor Jászai Mari díjas színész első munkája rendezőként. A Városi Színházban rendezi meg a Lourcine utcai gyilkosság c. komédiát.

2016 - A dolgokról egy földi szellemnek c. produkció, mely a Mácsafej zenekarral közösen készült és amely a legtöbbet játszott előadás, a budapesti Versünnepen megnyeri a Budapesti Operettszínház díját megzenésített vers kategóriában.

2017 -A Karinthy kávéház c. produkció részt vesz a budapesti Kávéházak éjszakája sorozatban. Megjelenik az első kritika a román sajtóban. Mircea Morariu az Adevārul napilapban méltatja Matei Visnec: A pandamacik csodálatos utazása, ahogyan ezt egy szaxofonista elmeséli, kinek volt egy szeretője Frankfurtban c. drámát Botond Nagy rendezésében.

2018 - Daczó Zádor Kézdivásárhelyi rendező megrendezi az Özvegyek c. abszurd komédiáját.

2019 - A Grönholm-módszer c. dráma a Kisvárdai Határon Túli Színházak fesztiválján megnyeri az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját a színvonalas színészi összjátékért. A Városi Színház október 13-án felveszi az Udvartér Teátrum nevet.

Cím:

Utca: Gábor Áron tér / 21

Irányítószám: 525400 / Kézdivásárhely - Targu-Secuiesc

Helyek:

Nyitva tartás - Órarend:

 • Hétfő:
 • 08:00 - 16:00
 • Kedd:
 • 08:00 - 16:00
 • Szerda:
 • 08:00 - 16:00
 • Csütörtök:
 • 08:00 - 16:00
 • Péntek:
 • 08:00 - 14:00
 • Szombat:
 • Zárva
 • Vasárnap:
 • Zárva

» Hírfolyam

Hibajelentéshez kattintson ide!