A kézdivásárhelyi Városi Színház Amerikai bölény című előadását május 6-án, szerdán 19 órától tekinthetik meg a Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában.

Jegyek ára 5 lej diákoknak és nyugdíjasoknak, 10 lej felnőtteknek.
Jegyek válthatók a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában munkanapokon 8 és 16 óra között vagy az előadás előtt egy órával.
Helyigényüket jelezhetik a 0267 360 179 vagy a 0040 729 058 197-es telefonszámokon.
Az előadást csak 14 éven felüli nézőknek ajánljuk.
Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. támogatta.

Don Dubrow egy ócskásbolt tulajdonosa és barátja Walter Cole – akit Prof-nak becéznek – valamint Don védence, egy Bob nevezetű fiú. Állandó pénzhiányukon egy értékesnek vélt éremgyűjtemény elrablásával szeretnének úrrá lenni. Csakhogy tervük végrehajtásához éppen azok a tulajdonságok hiányoznak belőlük, melyek tágabb környezetük – színen meg nem jelenő - tagjait jellemzik, s melyet ugyan mélyen megvetnek, mégis eszményként fogadnak el: a kíméletlenséget, a hideg üzleti érzéket, a céltudatos precizitást, a gátlástalanságot, határozottságot, önállóságot, rafináltságot, vagyis –„tehetséget”. Don és Prof, a nagy üzlet reményében megpróbálnak magukra ölteni ilyen mentalitást, vagy legalábbis a „tehetséges ember” pózában tetszelegni a másik előtt. Ám lelkük mélyén tudják egymásról és magukról, hogy felületesek, lusták, pontatlanok, jószívűek, érzékenyek, gyávák és tehetetlenek – vagyis „tehetségtelenek”. A legfiatalabb, Bob viszont kezd hasonulni az ideálhoz: csendes sunyisággal átveri mindkettőjüket. A hosszan, ám hebehurgyán előkészített rablás Bob hazugsága és egyéb peches események miatt meghiúsul. Prof tehetetlen dühében szétveri az üzlet berendezését, s olyat talál sújtani Bobra, hogy talán komoly sérülést okoz neki. Végül mégis megbékélnek egymással, a helyzettel és önmagukkal.

David Mamet a mai amerikai drámairodalom egyik legjelesebb képviselője. Ez a darabja is nagy sikert aratott 1975-ben a chicagói ősbemutatón, majd a Broadwayn. David Mamet olyan vérbeli drámaíró, akinek dialógusait Pintéréhez hasonlítják. De vérbeli színpadi szerző olyan értelemben is, hogy drámái sajátosan önálló életre tudnak kelni a különböző színpadokon.
Az Amerikai bölény David Mamet szerint „Sokan Azt gondolták, hogy a darab a bűnözőkről, a kétes erkölcsökről, a vesztesekről, a lumpenproletariátusról szól, és én nem értek egyet ezzel. A darab számomra az amerikai tudat egy lényeges eleméről szól, arról a képességről, hogy fölfüggesszük etikai érzékünket, és helyébe állítsunk egy népszerű, elfogadott mítoszt, és aztán ezt használjuk fel lelkiismeretünk megnyugtatására, ahogy mindenki más teszi.”

Szereposztás:
Don: Lung László Zsolt
Prof: Nagy Botond
Bob: Dávid Péter
Díszlet- és jelmezterv: Delikates Design
Rendező: Kolcsár József