Amikor a jurta lesz a templom

Az Emi táborban egy jurta szolgált az Istennel való találkozás helyszínéül. Meggyőződésünk, hogy a mostani időkben egyre inkább fontos az, hogy az ige, az Isten szava és üzenete is ott legyen, ahol a fiatalok, az emberek összegyűlnek.

Július 20-án a hangoló után e sorok jegyzője, Bardócz Csaba ikafalvi lelkipásztor tartott áhítatot az igazmondás fontosságáról. Elhangzott, hogy az igazságot el kell mondani, de nem mindegy, hogy azt milyen módon közöljük, fontos, hogy szavaink építsenek. Ezt követően Szász Tibor felsősófalvi lelkész volt a meghívottunk, akit Van-e szükség ma férfiakra?, avagy hova lett a férfi erő? címmel kértünk fel egy előadás megtartására.

Az életszerű példákkal teletűzdelt előadásban az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy „Aki túl tud lépni a szexista besoroláson és gondolkodási módon, függetleníteni tudja önmagát az ebből születő korlátokon, hatalmas belső energiákat szabadíthat fel önmagában a páratlan isteni szolgálatra. Ekkor férfiúi princípiuma teljes atyai minőségben bontakozhat ki a dolgok teremtésében”.

A délutánban újra a láthatatlan színházé volt a főszerep. Sokan felkerestek, hogy ebben a különleges élményben részesüljenek. Az élmények ki, és megbeszélését zsíros kenyér és meggyszörp elfogyasztásával tettük ember közelibbé.

Szombaton a hangoló után Mátyás István újonnan megválasztott gyergyószentmiklósi református lelkipásztor tartott áhítatot. Felhívta a figyelmet, hogy mennyire fontos az, hogy embertársainkkal és miért ne magával az Istennel is megosszuk mindazt, ami a lelkünket, szívünket nyomja. Ezzel már rá is hangolt az ezt követő előadásra, amit a kedves felesége tartott.

Mátyás Judit ápoló-, és tanárnő Testi betegségeink lelki okai címmel tartott egy nagyon tanulságos és építő előadást. Hangsúlyozta, hogy egymásnak elsősorban nem jó egészséget, hanem békességet kellene kívánnunk, mert ha békesség van bennünk, akkor a betegségek is elkerülnek. Igazából akkor betegedünk meg, ha békétlenek vagyunk. Elhangzott az is, hogy a holisztikus emberkép alapján fontos, hogy az embert a maga egészében lássuk, hogy a test mellett a szellem és a lélek is ott van. Ha testi tünetek jelentkeznek, akkor sok esetben a megoldást, a gyógyulást ott kell keresni, hogy megvizsgáljuk azt, hogy milyen lelki terheket cipelünk magunkkal.

Az előadással párhuzamosan a kiegészítő, Baba-Mama sátrunkban a kisgyerekekkel foglakoztak munkatársaink, amíg a szülők az előadást hallgatták. A Keskeny út misszió tevékenysége itt nem ért véget, mert az Emberi Erőforrás Minisztériumának és a Magyar Kormány Bethlen Gábor Alapjának hála, no meg a Tusványosi szervező csapat meghívásának és a több mint tízéves sikeres együttműködésnek köszönhetően egy nap múlva a Tusványosra utazunk a munkát ott tovább folytatni. Hisszük, tudjuk, látjuk, hogy nekünk ott kell lennünk, ahol a fiatalok a tömegek egybegyűlnek. Isten vigasztaló szavára mindenhol szükség van, a fesztiválokon is.

Bardócz Csaba