Vigadó - Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

» Ardai Ildikó textilművész Festékes című kiállítása

Ardai Ildikó textilművész Festékes című kiállítása - Március 12.-én pénteken, 18.00 órakor Ardai Ildikó textilművész Festékes c. kiállításának megnyitója a Vigadó kistermében, finiszázs április 12-e, hétfő 18 óra, az alkotó részvételével.Ardai Ildikó budapesti textilművész, első székelyföldi vándor- tárlata második állomása Kézdivásárhely. Ardai Ildikó 1969-ben végzett a Magyar Iparművészeti főiskolán. Az 1970-es években indult új textiles mozgalom résztvevője, munkásságát már azokban az években több szakmai elismeréssel is díjazták, így a Fal- és tértextil Biennálé 3. díja vagy a formatervezési Nívódíj. 1998-ban a magyar iparművészet egyik legnagyobb szakmai elismerésével jutalmazták: Ardai Ildikó Ferenczi Noémi-díjat kapott.Szőnyegtervezőként a székely 'festékes' szőnyegszövés tradícióját keltette új életre, műfaj vizuális képet kölcsönözve ezek sajátos egységének. Az 1980-as évektől nagyméretű, térbe helyezett textilszobrokat is készít, és használja a fűzvesszőfonás technikáját is. Fitz Péter művészettörténész így fogalmaz róla: 'Ardai Ildikó a legpontosabban valósítja meg azt a kapcsolatot a népművészet- magasművészet között, amit a Bartók-féle ideának tartunk.'

Március 12.-én pénteken, 18.00 órakor Ardai Ildikó textilművész Festékes c. kiállításának megnyitója a Vigadó kistermében, finiszázs április 12-e, hétfő 18 óra, az alkotó részvételével.
Ardai Ildikó budapesti textilművész, első székelyföldi vándor- tárlata második állomása Kézdivásárhely. Ardai Ildikó 1969-ben végzett a Magyar Iparművészeti főiskolán. Az 1970-es években indult új textiles mozgalom résztvevője, munkásságát már azokban az években több szakmai elismeréssel is díjazták, így a Fal- és tértextil Biennálé 3. díja vagy a formatervezési Nívódíj. 1998-ban a magyar iparművészet egyik legnagyobb szakmai elismerésével jutalmazták: Ardai Ildikó Ferenczi Noémi-díjat kapott.
Szőnyegtervezőként a székely "festékes" szőnyegszövés tradícióját keltette új életre, műfaj vizuális képet kölcsönözve ezek sajátos egységének. Az 1980-as évektől nagyméretű, térbe helyezett textilszobrokat is készít, és használja a fűzvesszőfonás technikáját is. Fitz Péter művészettörténész így fogalmaz róla: "Ardai Ildikó a legpontosabban valósítja meg azt a kapcsolatot a népművészet- magasművészet között, amit a Bartók-féle ideának tartunk."

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

Hibajelentéshez kattintson ide!