Avantgárd és szürrealizmus - A Kovács Ádám gyűjtemény az EMÜK-ben 2022 december 16 és 2023 február 25 között.

AVANTGÁRD ÉS SZÜRREALIZMUS – A Kovács Ádám gyűjtemény címmel 2022. december 16-án, pénteken 18 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ évzáró tárlata. A jogot és közgazdaságtant tanult, informatikai céget vezető dr. Kovács Ádám négyszáznál is több műalkotásból álló gyűjteményéből válogatott reprezentatív művek révén a tágan értelmezett avantgárd és szürrealizmus különböző periódusai tárulnak elénk. A tárlatot az Erdélyi Művészeti Központot vezető dr. Bordás Beáta művészettörténész, a kiállítás kurátora valamint dr. Kovács Ádám nyitják meg.
Dr. Kovács Ádám gyűjteménye az elmúlt 22 év során alakult ki, s mára megkerülhetetlen lett az erdélyi művészet kutatói számára. A változatos, sokszínű gyűjtemény jól szemlélteti tulajdonosának érdeklődési területeit, mint például a kolozsvári szürrealizmus az 1960-as–1980-as években, a kortárs kolozsvári festőiskola képviselői, a 20. század eleji avantgárd irányzatok és a magyarországi neoavantgárd. A Kovács Ádám gyűjtemény elsősorban az elmúlt száz év kolozsvári művészetéről nyújt összegzést, mindemellett jelen tárlat részeként megtekinthetőek a nagybányai iskola új festészeti nyelvezetet kereső tagjainak, továbbá az egyetemes művészet néhány klasszisának alkotásai is. Ugyanakkor a 20. század eleji magyar művészet olyan kiválóságaitól is szerepelnek munkák, mint Rippl-Rónai József, Czóbel Béla vagy Tihanyi Lajos, de a hatvanas–hetvenes évek magyarországi neoavantgárdjának olyan meghatározó személyiségeitől is, mint Tót Endre, Pauer Gyula, Szentjóby Tamás, Erdély Miklós, Hajas Tibor. Mellettük szerepel számos nemzetközileg elismert román művész, mint TristanTzara és Marcel Iancu, Victor Brauner, M. H. Maxy vagy Arthur Segal, a kortárs kolozsváriak közül pedig Adrian Ghenie, Nicolae Maniu, Cornel Brudașcu és Șerban Savu.

„Az évek alatt, ahogyan épült a gyűjtemény, úgy terjedt időben a kolozsvári szürrealistáktól visszafelé és előre, térben Erdély más tájaira és Erdélyen kívülre, de mindig Erdély maradt a középpontjában. (…) Sok alkotás az útja egyik állomásán lehet, hogy épp nálam van, s utána majd egyszer megint máshova kerül, de mindig az erdélyieké marad. És talán csak ez számít, minden más lepereg róluk, még a hozzájuk tartozó, néha regénybe illó történetek is elvesznek az azokat ismerő és az azokat emlegetőkkel együtt” – fogalmaz a gyűjtő a kiállításhoz tartozó album-igényű katalógus bevezetőjében.

A kiállítás 2023. február 25-ig látogatható, az Erdélyi Művészeti Központ új nyitvatartási rendje szerint, keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 16 óra között.

Szeretettel várjuk a megnyitóra valamint a kiállításra!

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület
Támogatók:Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., BitWise IHS Kft.