Udvartér Teátrum Kézdivásárhely

» Bugrisok a Városi Színházban - Olasz vígjátékkal indul az évad Kézdivásárhelyen

Bugrisok a Városi Színházban - Olasz vígjátékkal indul az évad Kézdivásárhelyen - Balogh Attila sepsiszentgyörgyi származású rendező, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesteri szakán színész- és rendezőként diplomázott. Eddigi rendezései Euripidész: Bakkhánsnők (Janus Egyetemi Színház, Pécs - 2010), Böhm-Nemes-Dés-Korcsmáros-Horváth: Valahol Európában (Szatmárnémeti Északi Színház - 2011), Szophoklész: Trakhiszi nők (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy - 2011) - ez utóbbi előadást debüt- díjra jelölte az UNITER 2012-ben.Carlo Goldoni Bugrisok c. vígjátéka az 1750-es évek Velencéjében játszódik le, általa a házasélet viszontagságaival ismerkedhet meg a néző. Goldoni zsenialitása talán leginkább abban érhető tetten, hogy a hagyományos olasz vásári komédia - vagyis a commedia dell' arte - tipikus alakjaiba képes újszerű, friss lelket lehelnie. A megszokott, sematikus, kontúrszerű figurákat a szerző kiszínezi, valódi jellemekké változtatja őket.A darabválasztás nagymértékben Benedek Zsolt dramaturgnak köszönhető, az ő szövegadaptációja alapján készül az előadás, mondja Balogh Attila rendező. A Bugrisok jellegzetes családmodelleket mutat be. Fellelhető bennük az uralkodó férfi illetve nő, a papucshős, csonka család, a nemek és a nemzedékek egymáshoz való viszonya családon belül és kívül. A ma nézője meglepődve veheti tudomásul, hogy a több, mint 250 évvel ezelőtt írt Bugrisokban bemutatott családok oly módon vannak megrajzolva, hogy a szemünk elé táruló kép szinte megszólalásig hasonlít korunk családjaihoz. A bonyodalom megoldását a Balogh-Benedek rendező-dramaturg páros rábízza az érintettekre, a moralizáló befejezés helyett cselekvő, saját sorsuk irányítását felvállaló hősöket hívnak a színpadra.Amint azt Balogh Attila kiemeli, fontos eleme az előadásnak a maszkok viselete. A maszk - jelen esetben erőteljes smink - a vásári komédiás műfaj elengedhetetlen kelléke, a személy helyett a jellemekre irányítja a figyelmet, s egyben biztosítja a szabadságot a néző számára, hogy a hús-vér szereplőtől elvonatkoztasson. Goldoni szereplői makacs, saját elvárásaikhoz mereven ragaszkodó, együttérzésre képtelen figurák, ennek ellenére, mindannyiukban benne rejlik valamilyen kényszerű önleleplezés. A szereplők valódi énje a nyelvi kiszólásaikon keresztül mutatkozik meg, így hull le róluk a külvilág előtt viselt álarc.Carlo Goldoni: Bugrisok c. színművét Balogh Attila rendező Benedek Zsolt dramaturg, György Eszter jelmeztervező és Golicza Előd díszlettervező segítségével viszi színre. Az előadás zenéjét Kónya Ütő Bence állította ösze. A Városi Színház évadnyitó előadásában Némethy Zsuzsa, Páll Gecse Ákos, Pap Tibor, Gulácsi Zsuzsanna és Dávid Péter társaságában színpadon lesznek Orbán Zsolt, Simon Boglárka-Katalin, Csíki Szabolcs, Erőss László és Trabalka Cecília, a MME harmadéves színésznövendékei. A bemutatóra 2012. október 12-én 19 órai kezdettel kerül sor a kézdivásárhelyi Vigadó színháztermében. Az előadás főtámogatója a Bethlen Gábor Alap.

Balogh Attila sepsiszentgyörgyi származású rendező, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesteri szakán színész- és rendezőként diplomázott. Eddigi rendezései Euripidész: Bakkhánsnők (Janus Egyetemi Színház, Pécs - 2010), Böhm-Nemes-Dés-Korcsmáros-Horváth: Valahol Európában (Szatmárnémeti Északi Színház - 2011), Szophoklész: Trakhiszi nők (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy - 2011) - ez utóbbi előadást debüt- díjra jelölte az UNITER 2012-ben.

Carlo Goldoni Bugrisok c. vígjátéka az 1750-es évek Velencéjében játszódik le, általa a házasélet viszontagságaival ismerkedhet meg a néző. Goldoni zsenialitása talán leginkább abban érhető tetten, hogy a hagyományos olasz vásári komédia - vagyis a commedia dell' arte - tipikus alakjaiba képes újszerű, friss lelket lehelnie. A megszokott, sematikus, kontúrszerű figurákat a szerző kiszínezi, valódi jellemekké változtatja őket.
A darabválasztás nagymértékben Benedek Zsolt dramaturgnak köszönhető, az ő szövegadaptációja alapján készül az előadás, mondja Balogh Attila rendező. A Bugrisok jellegzetes családmodelleket mutat be. Fellelhető bennük az uralkodó férfi illetve nő, a papucshős, csonka család, a nemek és a nemzedékek egymáshoz való viszonya családon belül és kívül. A ma nézője meglepődve veheti tudomásul, hogy a több, mint 250 évvel ezelőtt írt Bugrisokban bemutatott családok oly módon vannak megrajzolva, hogy a szemünk elé táruló kép szinte megszólalásig hasonlít korunk családjaihoz. A bonyodalom megoldását a Balogh-Benedek rendező-dramaturg páros rábízza az érintettekre, a moralizáló befejezés helyett cselekvő, saját sorsuk irányítását felvállaló hősöket hívnak a színpadra.
Amint azt Balogh Attila kiemeli, fontos eleme az előadásnak a maszkok viselete. A maszk - jelen esetben erőteljes smink - a vásári komédiás műfaj elengedhetetlen kelléke, a személy helyett a jellemekre irányítja a figyelmet, s egyben biztosítja a szabadságot a néző számára, hogy a hús-vér szereplőtől elvonatkoztasson. Goldoni szereplői makacs, saját elvárásaikhoz mereven ragaszkodó, együttérzésre képtelen figurák, ennek ellenére, mindannyiukban benne rejlik valamilyen kényszerű önleleplezés. A szereplők valódi énje a nyelvi kiszólásaikon keresztül mutatkozik meg, így hull le róluk a külvilág előtt viselt álarc.

Carlo Goldoni: Bugrisok c. színművét Balogh Attila rendező Benedek Zsolt dramaturg, György Eszter jelmeztervező és Golicza Előd díszlettervező segítségével viszi színre. Az előadás zenéjét Kónya Ütő Bence állította ösze. A Városi Színház évadnyitó előadásában Némethy Zsuzsa, Páll Gecse Ákos, Pap Tibor, Gulácsi Zsuzsanna és Dávid Péter társaságában színpadon lesznek Orbán Zsolt, Simon Boglárka-Katalin, Csíki Szabolcs, Erőss László és Trabalka Cecília, a MME harmadéves színésznövendékei. A bemutatóra 2012. október 12-én 19 órai kezdettel kerül sor a kézdivásárhelyi Vigadó színháztermében. Az előadás főtámogatója a Bethlen Gábor Alap.

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

» Friss Infók

Hibajelentéshez kattintson ide!