2017. november 3-án, pénteken délben 13:00 órától a
Vigadó Művelődési Ház Nagytermi stúdiójában a Cimborák Bábszínház TASNÁDI ISTVÁN: CYBER CYRANO netrdrámájának előadása minden 13 év fölötti nézőnek.

Jegyár: 7 lej

Játsszák: Lukács Emőke, Páll Gecse Ákos, Vincze Tímea
Technikusok: Nagy Nándor Zoltán, Péter Előd
Kellékes, öltöztető: Kis Vizoli Mónika
Látványterv és plakát: Ütő Gusztáv
Dramaturg: Nagy Lázár Kincső
Rendező: Nagy Lázár József

Tasnádi István a “Cyber Cyrano”című drámájának műfaji meghatározása a netdráma. „Net” mint kapcsolat, mint hálózat és ezeknek függvényei, de érthető konkrétan az internetre is. Internet mely az elmúlt évek alatt olyan hangsúlyossá vált, hogy meghatározza életünket, mindennapjainkat, melynek hatása alól nem vonhatja ki magát senki, legyen az öreg vagy fiatal. Instagram, facebook, skype, twitter és még ki tudja hány meg hány alkalmazás amelyett mindenki lelkesen használ... felhasználók lettünk, és ez alól senki sem kivétel, aki életében egyszer leült egy számítógép, laptop elé, vagy kézbe vett egy okostelefont, tabletet.

Az idősebb generációnak talán kissé idegen ez a világ, viszont a mostani “Y generáció”-nak az internet nélkülözhetetlen az életükben akár egy köldökzsinór. Úgy használják a netet azon belül a netes felületeket, olyan szédítő természetességgel, hogy az már ijesztően hat. Ha nincs net nincs élet vonhatjuk le túlzás nélkül a következtetést…

„Ha bejelöllek visszajelölsz?” – kérdezi egyik szereplő a másiktól még a dráma elején, olyan mélységet és drámaiságot adva mondatának ami valószerűtlen, viszont ebben a miliőben, a dráma valóságában IGAZ, mert a hétköznapokban a „mai” világban csak akkor vagy teljes tagja egy közösségnek ha virtuálisan is jelen vagy, sőt biztosan kijelenthető, hogy csak az számít aki „fent van a neten”. Ebből a félelemből fakad a kérdés „Ha bejelöllek, visszajelölsz?”

A „net” kifejezés mind emberi kapcsolatok sokasága is érvényes, elvont vagy konkrét értelemben is. Tasnádi drámájában Zsuzsi szerelmes Mátéba, akinek viszont Heni tetszik, és ez egy olyan történés sorozatot indít el, ami kontrolálhatatlan és következményei kiszámíthatatlanok. Meddig terjed egy ember szabadsága? Miért és milyen erkölcsi igazság nevében manipulál egy ember egy másik embert? És miért hagyja manipulálni magát? Milyen arcot, valóságot mutatunk magunkról a “neten”, és kik vagyunk valójában? Jogunk van más ember életével játszani csak azért mert az nem szeret viszont minket? Vajon a nagybetűs szerelem elég mentség mindenre? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat az előadás, amely az „Y generáció”-ról/nak szól, akiket a felnőttek egyre nehezebben értenek, egy olyan korosztály aki kinőtt már a bábszínházból, de még nem nőtt bele a “nagyszínházba”.