A VINCA MINOR Egyesület, Csomád-Bálványos Gondnokság csapata a „Csodabogár Tanoda” környezetnevelési programok szervezése Kovászna megyei gyerekek számára című pályázat keretén belül a következő programokat szervezte Kovászna Megyei óvodások és iskolások részére.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3980.jpg



A „Parányi szomszédaink” program keretében a Gulliver Napköziotthon óvodásai ismerkedhettek meg a közvetlen környezetükben is megtalálható gerinctelen állatok életmódjával, viselkedésével, illetve felhívtuk figyelmüket a rovarok szerepére az életünkben.

A „Barátaink a denevérek” program keretében az egyesület kertjében kihelyezésre kerülő tanösvénytáblákat vittük el a Mikes Kelemen Liceum I-IV-es diákjainak, akik feladatlapok segítségével ismerkedhettek a Csomád-Bálványos Natura 2000 védett terület denevér fajaival. Célunk a denevérekkel kapcsolatosan elterjedt tévhitek eloszlatása, a fajcsoport bemutatása és életmódjuk megismertése volt.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3981.jpg



Az „Élet a vízben” program során a Várady József Általános Iskola V-VIII osztályos diákjai vízminőség vizsgálat módszereivel ismerkedhettek. A gerinctelen szervezetek segítségével történő módszert a sepsiszentgyörgyi Szemerja patak példáján keresztül mutattuk be a gyerekeknek. A foglalkozás során tudatosult bennük vízi élőhelyek fontossága a változatosság fenntartásában, emellett felhívtuk a figyelmet a vizek tisztántartásának fontosságára.
Tevékenységeinkbe összesen 156 gyereket és 7 pedagógust vontunk be. A programok a pályázat lejárta után is folytatódnak, a Vinca Minor Egyesület csapata várja az érdeklődők jelentkezését.

A projekt célja az óvodás és iskolás gyerekek természet- és környezettudatos gondolkodásának fejlesztése a vizuális és tapasztalati környezeti nevelés módszereivel. A programok megvalósulását és a szükséges eszközök beszerzését Kovászna Megye Tanácsa támogatta. A támogatás értéke 1000 lej.