AZ ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT tisztelettel meghívja Önt 2018 December 14-én, pénteken 18 órára
#EMŰK Válogatás az Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményéből kiállításának megnyitójára az Erdélyi Művészeti Központban.
(Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám, földszinti és III. emeleti kiállítótermek)

A vendégeket köszönti Stakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.
A kiállítást megnyitja Vargha Mihály a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

A kiállítás megtekinthető: 2018. december 15. és 2019 március 15. között, keddtől péntekig, 10-17 óráig, szombaton 10-18 óráig.

Az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) gyűjteményének szerzeményezési stratégiájáról

Az EMŰK gyűjtemény elsősorban adományokból jött létre.

A gyűjtemény gyűjtési területe – mint ahogy azt a legkorábbi dokumentumainkban is megfogalmaztuk, a történelmi Erdély és a Partium, valamint Bukarest, vagy bármelyik romániai helység magyar képzőművészetére, a magyar képzőművészekkel közeli baráti, művészi kapcsolatban lévő román, szász és más nemzetiségű alkotók jellemzően erdélyi vonatkozású munkásságára, valamint az erdélyi születésű és időközben külföldre távozott művészek alkotótevékenységére terjed ki. Az adományozási kedv felkeltését, leginkább a viszonylag nívós kiállítási lehetőség felkínálásával és album jellegű katalógusaink (eddig több mint 40-et jelentettünk meg) valamint PR anyagaink színvonalas elkészítésével is sikerül katalizálni. Működésünkhöz méltó teret Sepsiszentgyörgy város Polgármesteri Hivatala biztosít egy, a céljainknak megfelelő, korszerűen felújított épületben. Az
idéntől egy másik, szintén kiállításokra alkalmas patinás épület (Lábasház) három helyiségét is rendelkezésünkre bocsájtotta, ahol kiállítási tevékenységünket tovább bővítettük.

Gyűjteményünk további gyarapodását attól az új stratégiánktól is reméljük, amelynek lényegét a következő mondatban foglaljuk össze: Az Erdélyi Művészeti Központ elkötelezett az erdélyi képzőművészet hazai és külföldi megismertetésében, valamint a különböző országrészek és kultúrák
közötti művészeti kapcsolatok ápolásában és megteremtésében, ennek érdekében indította el gyűjteményének külső kiállítási helyszíneken való bemutatását is. Ezt azért gondoljuk fontosnak, mert tapasztalataink szerint, a szélesebb körű ismertség és javuló presztízs, kedvezően ösztönzi az
adakozási kedvet, ráadásul az újabb és újabb helyszíneken való bemutatkozás és a más-más közönséggel való kontaktus, korábban nem ismert hagyatéki tartalékok megismerését is eredményezheti.

Nemcsak az EMŰK szélesebb körű kulturális eszmecseréjének fenntartásához, de a gyűjtemény kortárs nemzetközi referenciaanyaggal való gyarapodásához az is hozzájárul, hogy befogadó és kiállítás-rendező intézménye vagyunk a Székelyföldi Grafikai Biennálénak, valamint a kétévente megrendezendő Design-hétnek. Ezek a rendezvények az EMŰK szakmai tevékenységét országos, nemzeti és nemzetközi kontextusba helyezik. Ugyancsak ezt a célt szolgálja, hogy konferenciákkal, szakmai előadásokkal, filmvetítésekkel, folyóirat és könyvbemutatókkal, valamint más művészeti eseményekkel, kulturális rendezvényekkel igyekszünk népszerűvé és látogatottá tenni intézményünket.

Az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület, mint a jövőbeli intézményi gyűjtemény jelenlegi birtokosa és fejlesztője mellé az utóbbi időben felzárkózott egy másik civil intézmény, a Sapientia Alapítvány is, amely Magyarország kormánya támogatásával jelentős műveket vásárol közös célunk, az EMŰK-nek, mint reprezentatív erdélyi magyar képzőművészeti közgyűjteménynek a létrehívói szándékával. Tevékenységünket állandóan frissített és bővített weboldalunkon, a www.emuk.ro-n tesszük közzé, és természetesen a közösségi oldalakon is népszerűsítjük.

Az EMŰK 2013 és 2016 között gyűjtött képzőművészeti alkotásait (közel 100 db.) a 2016-ban kiadott gyűjteményi katalógusunk tartalmazza. Az azóta elmúlt két évben a gyűjteményünk újabb száz alkotással gyarapodott, ezeknek bemutatására vállalkozott ez a kiadványunk.

Az Erdélyi Művészet Központ vezetője:
Vécsi Nagy Zoltán

http://emuk.ro/esemenyek/