A Vigadó Művelődési Ház szervezésében, október 4 (péntek) és 6 (vasárnap) között az Erdélyi Magyar Filmszemle által megnyitja kapuit a 19. Filmtettfeszt, ahol dokumentumfilmek és rövidfilmek mellett a közönség láthat fordulatos bűnügyi történeteket, valamit gyerekek számára animációs filmmel is készülnek a szervezők. A fesztiválnak a Vigadó Művelődési Ház nagyterme ad otthont.

Október 4-én 11 órától Ternovszky Béla Macskafogó című animációs játékfilmét vetítik gyerekek számára.

„Az egerek jövője megpecsételődni látszik. Az X bolygón a vérengző macskák fel akarják számolni az egértársadalmat. Az egerek főtudósa azonban előáll a megoldással. A titkosszolgálat azonnal akcióba lépteti legkiválóbb ügynökét, Grabovszkyt, hogy a tervrajzot időben célba juttassa.”

Ternovszky Béla egész estés rajzfilmje nem csak hazánkban, de az egész világon óriási sikert aratott.
A mesefilm előzetese az alábbi linken megtekinthető:Szintén október 4-én 18 órától a közelmúltban készült legjobb magyar rövidfilmek kerülnek terítékre.
20 órától pedig Goda Kriszta BÚÉK című elgondolkodtató vígjátékát nézheti meg a közönség.

„Szilveszter éjjelén bármi megtörténhet. Jó is, rossz is, furcsa is. Egy baráti társaság úgy dönt, hogy egy játékkal fűszerezi meg a bulit: egész este mind a heten úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések és simliskedések hosszú sora. Mert igazából mindenkinek van egy (vagy több) titka, szégyellnivalója, másik szerelme, másik élete, és hazudni általában könnyebb, mint őszintének lenni. Persze csak addig, míg le nem bukik az ember.”

Goda Krisztina a Csak szex és más semmi óta különösen sikeres hazai filmek rendezője, régi alkotótársával, Divinyi Réka forgatókönyvíróval és néhány nagyon ismert, nagyon tehetséges színész segítségével kelti életre a csupa fordulattal, meglepetéssel teli szilveszter éjszaka eseményeit.

A vígjáték előzetese az alábbi linken megtekinthető:A napot október 5-én 18 órától Pálfi György Az Úr hangja című bűnügyi története a Stanislaw Lem regénye alapján készülő film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé. Az Úr hangja főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter, egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A találkozás számtalan élményt, fordulatot és tanulságot hoz a fiatalember és apja életébe, és ennek a találkozásnak köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben.

A film előzetese az alábbi linken megtekinthető:20 órától Bacsó Péter nagyjátékfilmje A Tanú eredeti és cenzúrázatlan változata lesz megtekinthető. A rendező személyi kultusz idején játszódó szatírája a maga korában akkora port vert fel, hogy már bemutatója előtt betiltották, és egy évtizeden át hevert dobozban. „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!”, „A nemzetközi helyzet fokozódik”, „Az élet nem habos torta!” – és még sorolhatnánk az idézeteket, amelyekről sokan talán nem is tudják, hogy egytől egyig A tanúból származnak. Pelikán József, Virág Árpád és Bástya elvtárs szerepét alakító Kállai Ferenc, Őze Lajos és Both Béla színésztriójának és persze Bacsó Péternek egy kitörölhetetlen, a diktatúra abszurditását pellengérre állító alkotást köszönhetünk, amelynek üzenete mindmáig aktuális.

Majd ezt követi 22 órától Nagypál Orsi Nyitva című romantikus vígjátéka. A film kendőzetlen őszinteséggel és fanyar humorral igyekszik feltérképezni a párkapcsolatok buktatóit, mindezt női szemszögből, kitérve a nők szexualitását övező társadalmi konvenciókra, és tükröt tartva az ezzel kapcsolatos kettős mércének.

A filmek előzetesei az alábbi linken megtekinthetőek:

NyitvaA TanúVasárnap 18 órától Sára Sándor 80 huszár című 1978-ben készült színes, magyar filmdrámáját nézhetik meg az érdeklődők. A történelmi film a Lenkey huszárszázad történetét és más hiteles forrásokat feldolgozva emléket állít a levert forradalomnak.

A fesztivált pedig 20:30-tól Szőcs Petra Déva című magyar-olasz koprodukcióban forgatott első nagyjátékfilmje zárja. A film a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva város posztszocialista világát.

A filmek előzetesei az alábbi linken megtekinthetőek:

80 huszárDévaBelépés regisztráció alapján!