A 2015-10-01 - 2015-10-31 periódusban a Vinca Minor Egyesület, a Csomád-Bálványos Natura 2000 terület gondnoka, 10 önkéntes bevonásával egy érzéktanösvényt létesített a Mikes-fürdőknél. A tanösvény a Varázserdő Érzéktanösvény nevet kapta.

A pályázat egyik célkitűzése, hogy felkeltse az óvodások, az I-IV. osztályos iskolások és óvónők, tanítók érdeklődését a Csomád-Bálványos Natura 2000 terület természeti értékei iránt. Kovászna megyében kevés olyan tanösvényt találunk, amely óvodásokkal is bejárható. Az érzéktanösvény bejárása során a gyerekek egy új nézőpontból tapasztalhatják meg a környezetüket amellett, hogy tudományos információkkal is gazdagodnak. A tanösvény bejárása korosztálytól függetlenül mindenkinek nagy élményt jelent.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3968.jpgA tanösvény 10 önkéntes bevonásával valósult meg. Elkészült 5 db. érzékeket érintő tábla, melyek a tapintás, szaglás, ízlelés, látás és hallás témakörét érintik. Ezenkívül készült még két irányjelző tábla is, melyek a tanösvény elején és végén lettek kihelyezve. A táblák kihelyezése és felszerelése október 30-31.-én történt.

A fiatal önkéntesek a munka során a Natura 2000 területek kezelésével, a környezeti nevelési és tudatosító tevékenységekkel és a tanösvények fenntartásának módszereivel ismerkedhettek meg. Mindemellett büszkék lehetnek a megvalósított eredményeikre és arra, hogy ők is részt vehettek ebben a közösségi ismeretterjesztést szolgáló munkában.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3969.jpgA pályázat céljai között szerepel az utóvulkanikus tevékenységek népszerűsítése is a területet látogató turisták körében. Emellett szórólap is készül, amelyben a hely egyediségére, az érzéktanösvényre, illetve az utóvulkanikus tevékenységekre vonatkozó információkat találhatunk.

Az Érzéktanösvény készítése a Csomád-Bálványos Natura2000 területen című tevékenység a „Kapcsolódj be! TERMÉSZETES, hogy önkéntes legyél!” projekt keretén belül zajlott. Jelen tevékenység, 10 másik tevékenységgel együtt, része a természetvédelem támogatását célzó önkéntes programoknak, melyet a védett területek gondnokai dolgoztak ki, egy közös képzésen való részvétel után.

A „Kapcsolódj be! TERMÉSZETES, hogy önkéntes legyél!” című projekt megoldásokat kínál a lakosság érdeklődésének felkeltésére önkéntes tevékenységek által. A projektet 2015. április-2016. március periódusban a ProPark Alapítvány valósítja meg, a Natura 2000 Koalíció és a Természetvédelmi Területek Gondnokságainak Szövetségével együtt. A pályázat összege 38.800 euró, amelyből 34.985 eurót az Európai Gazdasági Térség (EGT) 2009-2014 alap biztosított, a romániai Civil Támogatási Alap program keretén belül.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3970.jpgTovábbi információ az EGT 2009 – 2014 alapról: www.eeagrants.ro.

Megjegyzés a kiadónak:
További információk az eseményről: Tamás Réka, tel.:0736394774, e-mail: vincaminor.monitoring@gmail.com