Vigadó - Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

» Főúri zene a Kájoni kódexből - a Codex régizene együttes hangversenye

2011. május 25., szerdán 18 órától Főúri zene a Kájoni kódexből - a Codex régizene együttes hangversenye.
A hangverseny egy fellépéssorozat első állomása: 26-án Rádió és CD felvétel a bukaresti Radio Cultural stúdiójában, 27-én fellépés a bukaresti Magyar Kulturális Központ által szervezett Bookfest c. ünnepségen, 28-án pedig a Peleş kastélyban.
A Codex régizene együttes 1996 őszén alakult sepsiszentgyörgyi, brassói, csíkszeredai zenetanárokból. Fő célja a  XV-XIX. századi magyar (elsősorban erdélyi) és európai műzene megszólaltatása korhű hangszertípusokon és korhű előadási stílusban. Tagjai számos nemzetközileg elismert előadó művészektől tanultak nemzetközi mesterkurzuson: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Sopron, Szeged, Szombathely, Szentendre, Budapest,stb.

A 15 éves Codex együttes tagjai:
Filip Ignác Csaba – művészeti vezető, fuvolák és furulyák
Kovács László – hegedű
Adorján Csaba – brácsa, kontra
Cristian Paul – csembaló
Kerezsi Szilárd (Linz) – viola da gamba, bőgő
Málnási Éva – ütőhangszerek, fuvolák és furulyák (Csíkszereda)

Meghívottak:
Andrejszki Judit (Budapest) – ének, ütőhangszerek
Curtgeafar Roxana (Brassó) – hegedű
Curtgeafar Emin (Brassó) – barokk oboa, schalmei
Caius Hera (Temesvár) – theorba, lant

Andrejszki Judit a magyar régizenei élet emblematikus alakja. Orgona szakon végzett Lehotka Gábor orgonaművész tanítványaként. A barokk éneklés technikáját Lengyelországban M. Bornus-Szczycinski kontratenor tanítványaként sajátította el, akinek vezetésével több régizenei operaelőadásban vett részt a Varsói Nagyszínházban. A varsói tartózkodást külföldi kurzusok követték: Ausztriában, Londonban és Hollandiában neves tanároknál mélyíthette el continuójáték- és historikus-előadásmódbeli tudását.
A Magyarországon megrendezett nemzetközi barokk énekverseny különdíjasaként különös hangsúlyt fektet a magyar régizene bemutatására és megismertetésére. 1987 óta énekese és csembalistája a számos lemezt kiadott Musica Profana régizenei együttesnek, akikkel a magyar kultúra követeiként bejárták egész Európát. Tagja a Corvina Consort énekegyüttesnek is, mellyel 2007-ben a Québec-i, 2008-ban az Észtországban megrendezett Régizenei Fesztiválon vett részt. 2008-ban, a Reneszánsz Évben szólistaként jutott el Indiába, és aratott páratlan sikert régizenei estjeivel. Közreműködő - hangszeres és énekes szólistaként - Magyarország legkiemelkedőbb kamarazenei és
énekegyütteseinek számos lemezén. 2009-ben a régizene felől közelített a népzene felé: műhelymunkába kezdett  Sebestyén Mártával. Népdalok orgona- és csembaló-continuós kíséretével, vagy régi historikus énekek és a népzene párhuzamba állításával a két zenei kultúra rejtett összefüggéseit hozzák napvilágra. Fontos, meghatározó vonulata pályája jelenlegi szakaszának ez a zeneileg és emberileg egyaránt inspiráló találkozás.

http://www.codexensemble.ro/

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!