Vigadó - Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

Ambrus Attila - A Viszkis Kézdivásárhelyen

» Gesztusok - Petrovits István szobrászati és akvarell kiállítása

Gesztusok - Petrovits István szobrászati és akvarell kiállítása - 2012. május 21., hétfőn 17 órától Gesztusok - Petrovits István szobrászati és akvarell kiállítása.Petrovits István 1945. május 20.-án született Kökösön, Kovászna megyében. Képzőművészeti tanulmányait 1967-ben, a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban kezdi, majd a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Akadémia végzőseként szerez diplomát 1974-ben. 1974-től rajztanár Gyergyótölgyesen, '75-től rajzot tanít Gyergyószentmiklóson, '77-től rajz-, majd a művészeti líceumban mintázás tanár Sepsiszentgyörgyön. 1980-tól a Román Képzőművészeti Szövetségnek, majd 1983-tól a Magyar Ipar és Képzőművészek Világszövetségének tagja, 2002-től pedig a Román Képzőművészeti szövetség Nemzeti Tanácsának tagja. 1990-től szerepel az Erdélyi magyar képzőművészet a XX. században című albumban, 2002-től van nyilvántartva a Kortárs Művészeti Lexikonban.Indulásakor a nonfiguratív vonzotta bűvkörébe, most látszik, hogy az emberi alakok is művészete részét képezik: húsznál is több köztéri szobra van nagyjainkról, egykori elöljáróinkról. Petőfitől Bethlen Gáborig, Sütőtől Kós Károlyig, Arany Jánostól Caragialeig sokakat sikerült megmintáznia. A sepsiszentgyörgyi megyei kórház udvarán áldott állapotban lévő fiatalasszonyt mintázó szobra áll: a meg nem született gyermekek emlékműve. Kiállításain a férfiúi szemnek kellemes látványvilág fogad, az aktokon érződik, hogy a művész jó kedvvel alkotta őket. Akvarelljeivel a szobrász megteremtette azt a nagyszerű, szellős, dinamikus aktvilágot, amelynek láttán festőink is komolyan bólogattak. Kisplasztikái nagyszerűen összecsengenek rajzaival.

2012. május 21., hétfőn 17 órától Gesztusok - Petrovits István szobrászati és akvarell kiállítása.

Petrovits István 1945. május 20.-án született Kökösön, Kovászna megyében. Képzőművészeti tanulmányait 1967-ben, a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban kezdi, majd a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Akadémia végzőseként szerez diplomát 1974-ben. 1974-től rajztanár Gyergyótölgyesen, '75-től rajzot tanít Gyergyószentmiklóson, '77-től rajz-, majd a művészeti líceumban mintázás tanár Sepsiszentgyörgyön. 1980-tól a Román Képzőművészeti Szövetségnek, majd 1983-tól a Magyar Ipar és Képzőművészek Világszövetségének tagja, 2002-től pedig a Román Képzőművészeti szövetség Nemzeti Tanácsának tagja. 1990-től szerepel az Erdélyi magyar képzőművészet a XX. században című albumban, 2002-től van nyilvántartva a Kortárs Művészeti Lexikonban.

Indulásakor a nonfiguratív vonzotta bűvkörébe, most látszik, hogy az emberi alakok is művészete részét képezik: húsznál is több köztéri szobra van nagyjainkról, egykori elöljáróinkról. Petőfitől Bethlen Gáborig, Sütőtől Kós Károlyig, Arany Jánostól Caragialeig sokakat sikerült megmintáznia. A sepsiszentgyörgyi megyei kórház udvarán áldott állapotban lévő fiatalasszonyt mintázó szobra áll: a meg nem született gyermekek emlékműve. Kiállításain a férfiúi szemnek kellemes látványvilág fogad, az aktokon érződik, hogy a művész jó kedvvel alkotta őket. Akvarelljeivel a szobrász megteremtette azt a nagyszerű, szellős, dinamikus aktvilágot, amelynek láttán festőink is komolyan bólogattak. Kisplasztikái nagyszerűen összecsengenek rajzaival.

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

» Friss Infók

Hibajelentéshez kattintson ide!