Légy ott, ahol az Isten feladatot bízna rád

A Kézdi-Orbai Református Egyházmegye ez évi Kálvin hete Kovásznán zárult a gyülekezeti nappal. Balogh Zoltán esperes úr köszöntötte az egybegyűlteket, amit a nagykunsági testvéregyházmegye esperesének igehirdetése követett. Koncz Tibor karcagi lelkipásztor alapigének az idei Kálvin hét mottójául választott, Ézsaiás könyvéből származó igét választotta: „Itt vagyok, engem küldj.”

A nagykunsági esperes igehirdetésében arról beszélt, hogy azért fontos, hogy itt vagyunk, mert akkor történik minőségi változás, ha az alkalmakat megragadjuk. Aki lemarad, az kimarad, tartja a mondás. El kell kerülnünk, hogy kimaradjunk, az által, hogy amikor legközelebb is összegyűl a közösség igét hallgatni, akkor mi is ott vagyunk. Az elhívásra a megszólításra az ember hajlamos kicsinyhitűen azt mondani, hogy ő alkalmatlan. Mindenki alkalmatlan. Önmagunktól mindannyian csupán a kárhozat felé tudunk fordulni, de az a csodálatos, hogy Krisztus képes minket megtisztítani.

Az istentisztelet után, a gyülekezeti napot szervező kovászna-vajnafalvi gyülekezet lelkésze, Orbán Lajos lelkipásztor az ágendás beszédében azt a meglepő kérdést tette fel, hogy „kell-e neked az úrvacsora?” Ha elgondolkodunk tényleg jogos a kérdés, mert sokszor úgy megyünk el az úrvacsorától, mint ahogy oda mentünk. A kérdésmegfogalmazás mellett a választ is elhangzott. Igen, kell az úrvacsora, azért is, mert már többször megtapasztalhattuk, hogy könnyebb az Isten erejével tovább menni.

Az úrvacsorázás után a kórustalálkozó következett. Gyerő Katalin zenetanárnő vezetésével közösen hangoltak a kórusok, majd a Kovászna Belvárosi Ifjúsági Zenekar nyitotta a fellépések sorát. Őket követték az egyházmegyék kórusai: a Kovászna-Vajnafalva Református Egyházközség Hozsánna Kamarakórus, a Kézdivásárhelyi Református Egyházközség Férfikar, a Kézdivásárhelyi Hálaadás Dalárda, a Felsőcsernátoni Református Vegyeskórus, a Pákéi Református Dalkör, a Papolci Református Vegyeskórus, a Kovásznai Férfidalárda, és végül az Kézdi-Orbai Lelkészcsaládok Kórusa. Beder Imre egyházmegyei zenei előadó a részt vevő kórusoknak a fellépésük után egy-egy emléklapot nyújtott át és méltatta munkájukat.

Az esemény végén hálát adtunk a jó Istennek a találkozásért, a lelki táplálékért. Megköszöntük, hogy immár tíz éve fogják össze és gyűjtik össze egyházmegyénk gyülekezeteit és gyülekezeti tagjait a Kálvin hét eseményei.

Bardócz Csaba