Hármas esemény a Vigadó Művelődési Központban - Iochom István Katonasors című könyvének bemutatója, hatodik Hadiárva-találkozó, az első Kézdiszéki volt munkaszolgálatos katonatalálkozó

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ dísztermében szeptember 7-én 18 órától hármas rendezvényre várják az érdeklődőket: bemutatják Iochom István Katonasors című könyvét, ugyanekkor tartják az immár hatodik Hadiárva-találkozót, illetve az első Kézdiszéki volt munkaszolgálatos katonatalálkozót.

A rendezvény fővédnöke Tóth László főkonzul, házigazdája Kiss Erika, a Kézdiszéki EMNT és a Kézdiszékért Egyesület elnöke.

Iochom István Katonasors című kötetét dr. Ambrus Ágnes ny. egyetemi adjunktus mutatja be, közreműködik Albu Erika előadóművész és Józsa Irén versmondó, Pro Urbe-díjas ny. magyartanár.

*

„Romániában a szovjet mintára elindított osztályharc idején, 1950 után több tízezer fiatal férfit személyes szabadságuktól megfosztva, minden jogalap nélkül, katonai behívóval lapátos építőmunkára kényszerítettek, munkabér nélkül. Könyvem azoknak a felső-háromszéki volt munkaszolgálatos katonáknak a visszaemlékezéseit tartalmazza, akik az 1950. január 14. és 1961. február 28. közötti időszakban munkaszolgálatosként teljesítettek katonai szolgálatot a Munka Szolgálatának Főigazgatósága keretében, akik a katonai szolgálat helyett utak, hidak, vasutak építésére és egyéb kemény munkákra – például szénbányákba – voltak beosztva, azaz építették ingyen a „szocializmus vívmányait”, és nem egy közülük sose tért haza, vagy ha igen, betegen vagy életre szóló fogyatékossággal. Tizenkilenc kézdiszéki településen kerestem fel az egykori munkaszolgálatos katonákat, akinek a száma évről évre egyre kevesebb, hiszen valamennyien már túl vannak nyolcvanadik életévükön. Az elszenvedett megaláztatásokat nem lehet elfelejteni, a gonosztevőknek megbocsátani. Sárba tiporták az emberi szabadságot, polgári jogokat, durván megsértették a szabadság gyakorlását, korlátozták a politikai, társadalmi jogaik gyakorlását. A másik típusú munkaszolgálatos katonák a honvédelmi minisztérium alárendeltjei voltak, akiket bérbe adtak a szállítási minisztériumnak, ahol a vasutak, hidak, utak építésénél dolgoztatták fizetés nélkül. Ezeket a román kormány a mai napig nem részesíti semmilyen kárpótlásban. Tudott dolog, hogy nagyrészt ingyen munkaerővel épült fel Románia, hisz ezt a módszert alkalmazták 1948-tól egészen 1989-ig. A hiteles feljegyzések szerint csak 1950–1961 között több mint 520 000 kényszer-munkaszolgálatos dolgozott ingyen egyenként 24–42 hónapon keresztül, gyenge ellátás mellett. Ezeket a visszaemlékezéseket tudomásom szerint Kovászna megyében a mai napig senki nem gyűjtötte össze. Hiánypótló könyvről van szó” – ajánlja a kötetet a szerző.

A rendezvényre a belépés díjtalan, regisztráció és további információk: 0730 600 279.