2017. október 9-én, hétfőn 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagyteremében a Háromszék Táncegyüttes bemutatja MUNDRUC Táncházi produkcióját, a Martin György emlékére.
Jegyár: 20 lej

A Mundruc előadással szeretném megmutatni azt a világot is, Nádas mentét, azt a falut, környezetet, Vistát, ahol megszületett a kalotaszegi legényes eme kiemelkedő alkotója. Sajnos Kalotaszegre jellemzően, Vistán is régóta divat az egykézés, a második gyermek már szégyennek számított, több évtizede fogy a kalotaszegi magyarság. Martin monográfiájából azt is megtudhatjuk, hogy Vistáról a környékbeli falvak sokkal pejoratívabb véleményt fogalmaztak meg, mint ami a hagyományos falucsúfolókba belefér: „Csúfszájúak, nagyvérűek, kikapósak, rossz feleségek, cifrálkodóak, mulatósak, dühösek, verekedősek, pénzt vesznek fel a bankból, kereskednek. Ráadásul iszik ott férfi és asszony, rogyásig, és iszonyatosan káromkodnak. ” Mindezt egy Daróczi nevű lelkipásztor jegyezte fel, 1936-ban. (Könczei Árpád)

SZEREPOSZTÁS
Mundruc: Melles Endre
Tánckutató: Márton Csaba
Első gazda: Gidró Roland
Első gazda felesége: Lukács Réka
Eladó lányuk: Váradi Ágnes
Öregasszony: Vajda Katalin
Poncsa: Pável Hunor-Mihály
Poncsa felesége: Virág Imola
Mérai gazdák: Gere Csaba, Törő Bence
Mérai feleségek: Pilinger Mónika, Dombi Rózsa
Árus: Svinyuk Sándor
Árus felesége: Ádám Júlia
Káplár: Portik Norbert
Inaktelkiek: Kiss Adorján
Lányok : Keresztes Gabriella, Kocsis Lilla-Tünde, Székely Edina-Emőke

HEVEDER ZENEKAR: Fazakas Levente - hegedű, Molnár Szabolcs - hegedű, Fazakas Albert - cimbalom és brácsa, Szilágyi László - brácsa és harmonika, Bajna György - nagybőgő és cselló

ALKOTÓK
Forgatókönyv, zenei szerkesztés, díszlet: Könczei Árpád
Kivitelező: Zayzon Ádám
Táncoktató: Kádár Ignác
Művészeti munkatársak: Melles Endre, Tekeres Gizella
Jelmez: Fülöp Hajnalka
Rendező-koreográfus: Könczei Árpád