A Vinca Minor Egyesület, Csomád-Bálványos Gondnokság által szervezett eseményen több mint 230-ra tehető a résztvevők száma melyből 150 vetélkedő diák (Kovászna - és Hargita megye 16 intézményéből) és 16 önkéntes munkás volt jelen. A nap folyamán a résztvevők több, mint 11 érdekes tevékenységbe kapcsolódhattak be.

Tanulj és szórakozz a VI. Büdös – hegy Napján!

2015. május 9-én, a Vinca Minor Egyesület, Csomád-Bálványos Natura2000 terület Gondnoksága, hatodik alkalommal szervezte meg a "Tanulj és szórakozz a Büdös - hegy Napján!" című eseményt Bálványosfürdőn, zömében V-VIII osztályos Kovászna- és Hargita megyei diákok részére.

A hagyományteremtő jelleggel bíró, egész napos rendezvény célja idén is a Csomád-Bálványos védett terület természeti értékeire való figyelemfelhívás volt.

A nyitóbeszéd után, a délelőtt folyamán, alternatív tantárgyversenyek, különböző játékos vetélkedők, foglalkozások következtek:

- Hangyasuli nyomozósdi
Programvezető: Csonta László, Zöld Székelyföld Egyesület
A résztvevők egy tíz fordulós vetélkedőn kellett összemérjék tudásukat. A fordulók során a játékos feladatokat a helyszínen megkapott segédanyagokkal kellett megoldani. A résztvevők madarakat, állatokat azonosítottak, kirakósokkal dolgoztak, faleveleket ismertek fel.

- Fedezd fel a Büdös-hegy és Buffogó-tőzegláp növény és állatvilágát! Bilógiai és természetvédelmi vetélkedő
Programvezető: Tamás Réka biológus, Vinca Minor Egyesület
A résztvevők rövid ismeretterjesztő szövegeket dolgoztak fel olyan különleges lényekről mint a denevérek, a kárpáti kék meztelen csiga és olyan ritka növényekről mint a szibériai hamuvirág vagy a rovaremésztő harmatfű. Az ismeretszerzést vetélkedő és izgalmas képrejtvények követték. A legügyesebb csapat a „Büdös-hegy élőlényeinek ismerője” megtisztelő címet nyerhette el.

- Kincskeresők Bálványoson
Programvezető: Varga Éva pedagógus, Zabola
Földrajzi jellegű tevékenység, amelynek célja a Büdös- hegy természeti kincseinek megismerése, feltérképezése, értékelése volt. A tevékenység alatt a csapatoknak különböző feladatokat kellett megoldani, amelyek bizonyos tantárgyakhoz kapcsolódtak. A program a kreativitás, csapatszellem fejlesztés valamint a szórakozva tanulás légkörét biztosította.

- Csomád-Bálványos Natura2000 terület kabalafigurájának elkészítése, egyéb kreatív játékok gyerekeknek
Programvezető: Ráduly Attila, Zöld Nap Egyesület
A résztvevők különböző, a helyszínen összegyűjtött anyagokból, elkészítették a védett terület kabalafiguráját, a sárga hasú unkát.

- Kerékpártúra, gyorsasági-, ügyességi vetélkedők
Programvezető: Kovács Tünde pedagógus
A biciklitúra a Bálványosfürdő felé vezető út (113 sz. megyei út) Szent Anna tó fele történő lelágazásától indult. A 10 órakor kezdődő programon a résztvevők kerékpáros ügyességi játékokban és más versenyszámokban mérettethettek meg.


A délelőtti programok után egy jó hangulatban eltöltött ebédszünet következett, majd a 14:00 órától kezdődő délutáni programok alatt a résztvevők játékosan ismerkedhettek a terület természeti értékeivel és a tájjal:

- a túrázni vágyók egy igen izgalmas erdei-, erdészeti túrán vehettek részt Szmolka Péter erdész-, vadgazdamérnök és Jani Balázs vadgazdamérnök kíséretében, ahol az erdei ökoszisztémákról, az erdő szerepéről, hasznáról, a védett növény- és állatfajokról szerezhettek ismereteket. Továbbá betekintést nyerhettek az erdőgazdálkodás, a vadálománnyal való gazdálkodás és vadászat rejtelmeibe is ill. ismereteket szerezhettek az erdőben való helyes viselkedésről is.

- a Fedezzük fel Bálványosfürdőt!- tájékozódási futás program keretén belül a résztvevő diákok, Kövér Sándor pedagógus irányításával, kijejlölt útvonalat kellett bejárjanak, érintve két pontot, megválszolva az ezekre vonatkozó kérdéseket.

- megismerkedhettek a Büdös-hegy növényvilágával, a növényhatározó terepi használatával, elsajátíthatták a növényalaktani fogalmakat is Tamás Réka biológus és Hegyeli Zsolt Levente önkéntes szakember segítségével

- erdei túra alkalmával a gyerekek betekintést nyerhettek a tájékozódás világába, elsajátíthatták a térkép és az iránytű használatát terepen valamint ismerkedtek a turistajelzésekkel is Dombi Helga irányításával.

- Az Érzékeljük a Büdös-hegy fáit és madarait! elnevezésű fogalkozás során a diákoknak egy izgalmas, kreatívitásra épülő játékos foglalkozásben volt részük, Berde Gyöngvér pedagógus irányításával.

- Tulit Zsombor, a Háromszéki Hegymentő Szolgálat képviselője (Alpin Sport Egyesület) irányításával a rendezvényen részt vevők terepi elsősegélynyújtási alapismereteket szerezhettek érdekes gyakorlati bemutatókkal szemléltetve.

A programok igen nagy népszerűségnek örvendtek, a résztvevő diákok a nap végén a versenyeken nyert díjakkal és emléklapokkal térhettek haza.

A vetélkedőkön részt vevő 150 diák 16 különböző intézményből érkezett, azonban az össz- résztvevők száma meghaladta a 230 személyt. A tevékenységek gördülékeny lezajlását a gondnokság 16 önkéntese segítette a nap folyamán.

A Vinca Minor Egyesület, a Csomád-Bálványos Natura2000 Terület Gondnoksága ezúton mond köszönetet az összes programvezetőnek, kísérő tanárnak, önkéntesnek és mindazon személyeknek, akik közreműködtek a rendezvény sikeres lebonyolításában. Köszönetet mondunk a Kovászna Megyei Tanfelügyelőségnek, mely együttműködésével emelte a rendezvény színvonalát, a Kovászna Megyei Művelődési Központ képviselőinek, akik hozzájárultak a nyertes csapatok díjazásához, a média képvislőinek, akik népszerüsítették az eseményt, továbbá mindazon vállalkozónak, ismerősnek, barátnak, akik támogatást nyújtottak a rendezvény megszervezésében: a Grand Hotel Bálványos képviselőinek, a Choco-Pack Kft. képviselőjének, a Thermo Control Kft.-, a Redrock Tech Kft-. és a Svar Technology Kft. képviselőjének valamint a Gecse Pékség vezetőségének.

A "Tanulj és szórakozz a VI. Büdös-hegy Napján!" rendezvény része a Brüsszelben évente megrendezett Zöld Hét - Green Week programnak, melyhez Európa szerte csatlakoznak egyesületek, cégek a természetvédelemet és biodiverzitást népszerüsítő eseményekkel, ökológiai nevelés programokkal.