Udvartér Alkotótábor

Az Udvartér Olvasó- és Alkotótábor új és egyedi színfolt az nyári diáktáborok palettáján. A tábor szervezője a kézdivásárhelyi Kézdiszékért Egyesület, háttérintézményei a kézdivásárhelyi Strázsa Kulturális Egyesület és a Vigadó Művelődési Ház. A két hetes tábor július 31. – augusztus 12. közt zajlik, a Hargita megyei Hargitafürdőn, a Tirol Panzióban. Célcsoportunk a 14-18 évesek generációja Magyarországról, Erdélyből és Moldvából. A két hetes együttlét ideje alatt táborozóink erős közösségi élményben részesülnek. Ehhez jelentősen hozzájárul a gondosan kiválasztott helyszín, és a tábori program részét képező kétnapos autóbuszos kirándulás a Gyimeseken keresztül Moldvába.
A táborvezetők/animátorok pedagógusok, egyetemisták, színészek, médiaszakemberek, a közművelődés szférájában dolgozó szakemberek, fiatal értelmiségiek 12 fős csoportja. A táborszervezés önként vállalt feladata mindenkinek.
A tábor központi témája az utópia, melyet meghívott előadók és szakemberek által vezetett előadások és műhelygyakorlatok során dolgoznak fel a táborozók. A központi témához kapcsolódnak 2017 kiemelt évfordulósai: Arany János, Szent László, és a reformáció. A tábort a nagyközönség számára nyilvános táborzáró előadás és kiállítás zárja. Erre a műhelygyakorlatok során készülnek fel a táborozók. A műhelyek az adott év évfordulóihoz igazodva alakulnak. 2017-ben író-olvasó-, dráma-, összművészeti- (kézműves- és ökoműhely), zene-, önismereti- és médiaműhelyt működtetünk a tábor két hetében.

Jelentkezés, kapcsolat és további tájékoztatás:
email: udvarteralkototabor@gmail.com
telefon: 0724 541246 (Ferencz Éva, táborszervező)
Facebook: https://web.facebook.com/udvarteralkototabor/

Részvételi díj:
Korai kedvezményes jelentkezés: 300 lej, 2017. március 31-ig / 400 lej június 15-ig

Előzmények és távlati célkitűzések
Szándékunk Erdélyben is meghonosítani a magyarországi két hetes olvasótáborok kultúráját, kibővítve azt az erdélyi életterünkből adódó üzenettel. A tábor alapvető feladata közösség-, tudás- és értékrend építés, az összetartozás tudatának erősítése, az aktív társadalmi felelősségvállalás szerepének tudatosítása, önismeret fejlesztéssel és pályaválasztási orientációval társítva.

Az Udvartér Alkotótábor a Hatvan–Kézdivásárhely testvérvárosok közt működő Fábián Zoltán Olvasótábor utódja, összegzője és továbbgondolása. Létrejöttét az elmúlt 25 alatt összegyűjtött szakmai tapasztalatnak köszönheti. Az Udvartér Alkotótábor létrehozásáról 2016-ban, a 25. Fábián Zoltán Olvasótábor jubileumi ünnepségén döntöttünk, egyetértésben Kocsis István, hatvani ny. könyvtáros, táboralapítóval, akit mentorunkként tisztelünk, és akinek közbenjárásával továbbra is kapcsolatban fogunk maradni a magyarországi olvasótábori mozgalommal.

Az Udvartér Alkotótábor a Balassi Intézet és a magyarországi Magyartanárok Egyesülete ajánlását élvezi. A tábort pályázati alapokból, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, az USA-beli Pillangó Alapítvány, a Kézdiszékért és Strázsa Egyesületek, Kovászna és Hargita megyék tanácsa, Kézdivásárhely Önkormányzata, valamint a táborozók szülei és helyi vállalkozók támogatásával kívánjuk megvalósítani.